Kanada: Nova neobilježena grobna mjesta kod internata za indijansku djecu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kanada: Nova neobilježena grobna mjesta kod internata za indijansku djecu

Kanadski premijer Žastin Trudo izjavio je da mu se “srce slama” nakon što je otkriveno još neobilježenih grobnih mjesta kod nekadašnjih internata za indijansku djecu na ostrvu Kuper kod obale provincije Britanska Kolumbija.

Pleme “Penelakut” saopštilo je da su pronašli više od 160 nedokumentovanih i neobilježenih grobnih mjesta na mjestu nekadašnje indijanske industrijske škole na ostrvu Kuper.

“Priznajem da će ova otkrića samo produbiti bol porodica, preživjelih i svi Indijanci i zajednice već osjećaju jer je potvrđena istina koju su dugo znali. Članovima plemena ‘Penelakut’ poručujem da smo uz njih. Ne možemo vratiti one koji su izgubljeni ali možemo i nastavićemo da govorimo istinu”, naglasio je Trudo.

Industrijska škola na ostrvu Kuper bila je pod kontrolom rimokatoličke crkve od 1890. godine do 1969. godine kada je preuzela savezna vlast. Škola je zatvorena 1975. godine i zgrada je uništena osamdesetih godina prošlog vijeka.

U proteklih nekoliko mjeseci blizu 1.000 neobilježenih grobnih mjesta otkriveno je na mjestima nekadašnjih internata u Britanskoj Kolumbiji i Saskačevanu.

Od 19. vijeka do sedamdesetih godina prošlog vijeka više od 150.000 indijanske djece bilo je primorano da ide u državne hrišćanske škole i većina je bila pod kontrolom rimokatoličke škole u sklopu kampanje za asimilaciju u kanadsko društvo.

Danas objavljeno

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

M.

Evropi prijeti blekaut?

M.

“Nepristojna ponuda” za ruskog ambasadora; Moskva bijesna

M.

Ostavite komentar