19. Septembra 2021.

Kamile u stijenama Saudijske Arabije starije od piramida u Gizi

Big Portal

Istraživači su najpre procenili da su prikazi životinja nastali pre oko 2.000 godina. Ipak, u najnovijoj studiji zaključeno da je reč o delu koje je staro između 7.000 i 8.000 godina.

https://twitter.com/ksaexpats/status/1439186167660892167

Istraživačima je preciznije utvrđivanje starosti bilo pravi izazov, jer, za razliku od crteža u pećinama, u ovakvim prikazima često nema organskih materijala koji mogu da pomoći u definisanju detalja pa i starosti.

Stručnjaci su uspeli su da istraže i utvrde tragove alata koji su korišćeni, testirali su i kosti životinja koje su našli na toj lokaciji a sve sa ciljem da ustanove vreme kada su skulpture kamila nastale. Ukupno je otkriven 21 trodimenzionalan prikaz kamila.

Tako su najnoviji podaci pokazali da su starije su od drevne znamenitosti Stounhendž (5.000 godina) ili od piramida u Gizi (4.500 godina).

Vajanje, odnosno reljefno prikazivanje kamila u prirodnoj veličini na pustinjskim stenama na severu Saudijske Arabije, retka je vrsta umetničkog dela.

Najnovija analiza je objavljena u Journal of Archaelogical Science a vodili su je istraživači iz saudijskog Ministarstva tradicije, Instituta Maks Plank i koledža King Saud.

Otkriveno je da su u pitanju „najstariji sačuvani reljefi velikih dimenzija” na svetu.

„Sada smo u mogućnosti da ovo delo povežemo sa periodom u praistoriji kada je pastoralno stanovništvo severne Arabije stvaralo umetnička dela od kamena i gradilo masivne kamene konstrukcije koje se nazivaju mustatil”, navode autori studije.

Istraživači su otkrili da su za utvrđivanje starosti lokacije korišćene različite naučne strategije, a uzet je u obzir uticaj procenjenih vremenskih prilika, erozije, dok je korišćena i fluorescentna spektrometrija rendgenskih zraka – za merenje gustine premaza.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare