20. Septembra 2022.

Kamila još nije zasjela na tron, a već pravi haos: Pljušte otkazi na dvoru, njoj pomoć ne treba

Big Portal

Ako je vjerovati izvještajima, Kamila se možda sprema za modernizovanu monarhiju.

Sve vrijeme svoje vladavine od 70 slavnih godina, pokojna kraljica Elizabeta II imala je fiksni tim posvećenih žena, koje se nazivaju i njenim sistemom podrške, i koje su dobile titulu “dvorske dame”.

Sve ove žene je sama kraljica odabrala kako bi joj pomogle u svakodnevnim poslovima monarha, kao što je biranje odjeće i pomoć pri kupanju i oblačenju, dok su druge odgovarale na pisma ili su je pratile na službenim obavezama. Ali najvažnija uloga ovih žena, pored njihove titule i dužnosti, bila je da budu prijateljice i povjerenice voljenoj kraljici nacije. Ali sa smrću monarha sa najdužim stažom, ova tradicija će se vjerovatno promijeniti.

Titula dvorske dame obično se daje ženama plemenitog i aristokratskog porijekla i prožeta je nasljeđem i čašću. Imajući u vidu bogato porijeklo dvorskih dama, u drevnim vremenima nisu primale platu i ipak su uspjele da preuzmu doživotnu neplaćenu ulogu i nije im bilo dozvoljeno da daju otkaz ili da se povuku sa položaja, ni pod kojim okolnostima, čime su se obavezale da će služiti kraljici za cijeli svoj život.

Međutim, to se promijenilo smrću monarha sa najdužim stažom, jer se očekuje da će nekoliko njenih dama otići u penziju, nakon što su napredovale.

Iako će neki možda ostati da podržavaju kraljicu Kamilu, istoričarka Marlene Kenig, koja je provela nekoliko godina istražujući kraljevsku porodicu, tvrdi da tradicionalna uloga možda neće biti ponovo popunjena, prenosi B92.

“Postoje neke pozicije koje možda više neće biti popunjene. Ona je nastavila: “Pitate se da li će žene, posebno kraljica Kamila, koristiti dvorske dame kao što je to činila kraljica. Ona nikada nije imala, čak ni kao vojvotkinja od Kornvola, zvaničnu dvorsku damu”, rekla je ona i dodala:

“Da li je to više uopšte potrebno ako modernizujete monarhiju? Neke od ovih aristokratskih uloga postoje već 400 do 600 godina, pa da li je svrha samo simbolična”.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare