Kamen temeljac za novu fabriku - Uspjeh za Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kamen temeljac za novu fabriku – Uspjeh za Srbiju

– U Novom Sadu je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike električnih motora japanske korporacije “Nidek”, što će biti jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji.

Vučić je nakon polaganja kamena temeljca sa predstavnicima ove kompanije rekao da ovaj projekat predstavlja fantastičan uspjeh za Srbiju jer “Nidek” sprema ulaganja u Evropu od 1,5 milijardu evra, od čega će u Srbiju biti milijardu evra.

“Ovo nisu više radne, nego kapitalno intenzivne fabrike koje suštinski mijenjaju poziciju Srbije i jačaju njenu ekonomiju na brži način”, rekao je Vučić.

On je naveo da dolazak “Nideka” znači visoku tehnologiju, robotiku, najmoderniji pristup, te naglasio da će u prvo vrijeme biti zaposleno 260 radnika, a potom 500.

Vučić kaže da je zabrinut zbog političke situacije i tenzija u svijetu i da se nada da će razum da prevlada, te naveo da postoji ogroman nedostatak električne energije i gasa u svjetu, ali da je Srbija u boljoj poziciji, nego drugi.

Iz japanske kompanije je najavljeno da je otvaranje ove fabrike prvi korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka “Nideka” u Evropi.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu ?jotu, a danas je svjetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udjelom na svjetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

?orporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom svijeta. Godšnje prodaje više od tri milijarde motora svih veličina.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i glavni i izvršni direkor “Nidek” korporacije Đun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko ?acumato i direktor fabrike “Nidek elektrik motor Srbija” Marko Ivović.

Danas objavljeno

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

M.

Ostavite komentar