Kamala Haris - žena koja je ispisala nove stranice u istoriji SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kamala Haris – žena koja je ispisala nove stranice u istoriji SAD

Kamala Haris upisala se u istoriju kao prva žena potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porijekla na tom položaju, nakon što je Džozef Bajden, na osnovu projektovanih rezultata, odnio pobjedu na izborima za predsjednika.

Haris (56) se smatra i očitim kandidatom za nominaciju Demokratske stranke 2024. godine, ako Bajden (78) bude odustao od drugog mandata.

Rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu u Kaliforniji, a još kao dijete učestvovala je u demonstracijama za ljudska prava i pjevala u horu baptističke crkve.

Njena majka Šajamala emigrirala je iz Indije kako bi studirala Berkli, gdje je srela Kamalinog oca Donalda, porijeklom sa Jamajke.

Njeni roditelji bili su istraživač i profesor ekonomije, ali su i Kamala i njena sestra Maja odgajane na hinduističkoj tradiciji i svake godine su sa roditeljima posjećivale Indiju.

Kada je imala sedam godina roditelji su joj se razveli, a pet godina kasnije preselila se sa majkom i sestrom u Kvebek u Kanadi gdje je naučila da govori francuski jezik.

Zanimljivo je da je tokom srednje škole, sa prijateljicom osnovala plesnu grupu.

Kada je došlo vrijeme za studije, vratila se u SAD gdje je upisala Univerzitet Hauard u Vašingtonu, gdje je vrlo brzo ušla u Veće studenata i debatni tim.

Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hastings.

Karijeru je započela 1990. godine kao zamjenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odjeljenja i osnovala prvi Državni biro za dječiju pravdu.

Haris 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine postaje prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji.

Nakon predsjedničkih izbora 2016. godine Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila mjesto u Senatu SAD.

Tokom rada u Senatu postala je član Odbora za nacionalnu bezbjednost i vladine poslove komore, Odbora za obavještajne poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za budžet.

Kandidaturu za američke predsjedničke izbore 2020. izjavila je na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg 2019. godine, ali je odustala od trke prije kraja godine.

U avgustu 2020. Džo Biden najavio je Kamalu Harisa za svog potpredsjedničkog kandidata.

Kako se navodi, njeno iskustvo u krivičnom pravosuđu moglo bi da bude od koristi Bajdenovoj administraciji u borbi za rasnu jednakost i reformiu policije, prenosi Rojters.

Haris je udata za advokata Daglasa Emhofa, koji iz prethodne veze ima dvije kćerke.

U neka od njenih dostignuća spada to što je uspjela da izvuče iz Vol Strita 25 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu vlasnicima kuća u Kaliforniji nakon finansijske krize, dobila je nagodbu od 1,1 milijardu dolara protiv profitnog lanca koledža zbog optužbi za predatorske i ilegalne prakse, a postala je i glas borbe protiv Donalda Trampa.

Poznata je i po tome što je podržala nekoliko progresivnih politika, uključujući i Zdravstvenu zaštitu za sve i reviziju ICE.

Najvažnije medijske mreže u SAD i agencija Edison Research projektovali su pobjedu Bajdena, na osnovu nezvaničnih rezultata, budući da je još aktuelni predsjednik Donald Tramp najavio da će na sudovima da se bori kako bi osporio rezultate.

TANJUG

Danas objavljeno

Kon prognozirao kada dolazi boljitak, ali i svadbe

M.

Vučić: Zadovoljan sam ako BiH raste brže

M.

Napad u džamiji u Tirani, pet povrijeđenih

M.

Ostavite komentar