Kalifornija: Zbog požara 200.000 domova bez struje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kalifornija: Zbog požara 200.000 domova bez struje

Zbog požara koji je buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Francisca, u Kaliforniji, evakuisano je oko 2. 000 stanovnika grada Sonoma, uključujući cijeli grad Geyserville, gdje je uništeno oko dvanaest domova, a napajanje strujom prekinuto je za 200. 000 domova i firmi.

Požar Kincade koji je u noći na četvrtak buknuo u gradu Sonome, zahvatio je više od 4.000 hektara potpomognut snažnim vjetrom.

Požar je izbio u blizini baze oštećenog visokonaponskog prenosnog tornja u vlasništvu firme Pacific Gas and Electric Co, saopštile su komunalne i vatrogasne službe, ne navodeći sumnja li se da je oštećeni toranj uzrok požara.

Ta firma je u izvještaju podnesenom kalifornijskoj Komisiji za komunalne poslove priznala da je jedan od njegovih dalekovoda neispravno funkcionirao u vrijeme i na mjestu nastanka požara.

Napajanje strujom prekinuta je širom Kalifornije radi predostrožnosti, kako bi se smanjio rizik od nekontrolisanog širenja požara zbog jakih vjetrova.

Iz kancelarije gradonačelnika upućena je naredba za evakuaciju stanovnika Geyservillea, gradića sa hiljadu stanovnika okruženog vinogradima. Do četvrtka popodne naredbu obvezne evakuacije dobilo je sveukupno 2.000 ljudi, rekli su iz kancelarije.

Upozorenje o evakuaciji bilo je na snazi i za grad Healdsburg, urgirajući na stanovnike da budu spremni bježati istog trena.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom rekao je da su osigurani ugovori od Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) za odgovarajuća sredstva za borbu protiv požara.

(Agencije)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar