Kalifornija: Požari spalili više od 400.000 hektara zemlje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kalifornija: Požari spalili više od 400.000 hektara zemlje

Američka država Kalifornija već u ovom trenutku premašila je količinu spaljene zemlje u odnosu na prošlu godinu – dosad je izgorelo više od 400.000 hektara, čime je postavljen negativan rekord, a sada američki zapad ulazi u period kada jaki vetrovi izazivaju smrtonosne požare.

„Evo gde smo – još nije kraj avgusta, a veličina, rasprostranjenost i uništavanje izazvano požarima tokom leta 2021. godine ne ukazuju na dobro u narednim mesecima. Istorija požara u prethodne dve decenije na zapadu SAD je vrlo uznemirujuća – postaje sve vrelije, obilnije i izbija više požara“, rekao je istoričar Bil Deverel sa univerziteta Južna Kalifornija, koji drži predavanja o požarima na Zapadu, prenosi AP.

Više od desetak velikih požara gori u kalifornijskoj travi, šikari i šumama, koje su izuzetno suve usled dve godine suše, čemu su verovatno doprinele klimatske promene.

Požari, koji su se desili uglavnom u severnom delu te američke države, spalili su 400.000 hektara zemlje ili 5.180 kvadratnih kilometara.

Požar Diksi, najjaci od svih koji trenutno gore i drugi po snazi u istoriji Kalifornije, uništio je istorijski grad Grinvil i nastavlja da preti hiljadama domova na oko 280 kilometara severoistočno od San Franciska.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar