Kalabuhov: Međunarodno pravo pobijedilo u Savjetu bezbjednosti UN - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kalabuhov: Međunarodno pravo pobijedilo u Savjetu bezbjednosti UN

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.

“Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u Njujorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije ‘Altea’ u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana”, rekao je Kalabuhov za RTRS.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

“Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije ‘Altea'”, kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je napomenuo da se njegova zemlja principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren.

“OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u BiH. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo”, istakao je Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

“Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići”, naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u BiH potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

“Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru”, istakao je Kalabuhov.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar