Kakvu moć bademi imaju ako ih svakodnevno konzumirate - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kakvu moć bademi imaju ako ih svakodnevno konzumirate

Nedovoljna konzumacija orašastih plodova povećava šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti

Istraživanje koje je sprovelo Američko kardio udruženje pokazalo je da nedovoljna konzumacija orašastih plodova, a naročito badema, povećava šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti. Naučnici su se potom fokusirali samo na bademe i evo kakvu moć imaju ako ih svakodnevno konzumirate:

– Smanjuje broj akni. Potvrđeno je da pacijenti sa ovim problemom imaju devet odsto manje vitamina E u krvi. Ukoliko svakodnevno jedete bademe, koža će ponovo biti zdrava, nežna, bez akni, i to na duže staze. Badem je bogat vitaminom E i antioksidansima, kao i omega 6 masnim kiselinama. Sve to ubrzava izlečenje kože.

– Pomaže u borbi sa dijabetesom. Studija je pokazala da se opšte fizičko stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2 poboljšalo kada su svakodnevno jeli bademe. Ovi orašasti plodovi utiču na smanjenje lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi.

– Olakšava oporavak nakon porođaja. Indijci od davnina koriste bademe kao prirodni lek za regulisanje rada creva i podizanje energije. Oni su važan sastojak ajurvedske dijete i često se preporučuju ženama nakon porođaja, za brži oporavak i izbegavanje nastajanja strija.

– Dokazano je da konzumiranje badema poboljšava aktivnost mozga. Ukoliko, u trudnoći, jedete 74 grama nedeljno, vaše dete će biti pametnije, pokazalo je istraživanje španskih naučnika, sprovedeno na više od 2.000 trudnica. Njihova deca praćena su u uzrastu od jedne, pet i osam godina, i dokazano je da su ona čije su majke jele bademe imala veći koeficijent inteligencije.

Izvor. Novosti

Danas objavljeno

Ako uočite jednu promjenu na šakama, može da bude znak ozbiljne bolesti – mnogi je i ne primijete

Zeljka

Da li ste ikada probali PRŽENU GIBANICU? Spremna je za tili čas

Zeljka

Brza pogača – preukusna i laka za pripremu

Zeljka

Ostavite komentar