KAKVO ĆE BITI PROLJEĆE U EVROPI? Na zapadu sparina, a prognoza za Balkan vam se NEĆE SVIDJETI - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

KAKVO ĆE BITI PROLJEĆE U EVROPI? Na zapadu sparina, a prognoza za Balkan vam se NEĆE SVIDJETI

Polako ispraćamo zimu i predstoji nam godišnje doba u kojem se priroda budi, a ujedno se spremamo i za nadolazeće visoke temperature. Meteorološki servis “AccuWeather” objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za proleće u Evropi i, prema najavama, nastaviće se toplo vrijeme sa temperaturama iznad prosjeka u većem dijelu Evrope, a očekuju nas i razdoblja ekstremnih vremenskih uslova i oluja.

Zajedničko za cijeli kontinent je nastavak toplijeg vremenskog perioda, sa temperaturama iznad prosjeka. Od marta do juna, odnosno tri proljećna mjeseca, proći će pretežno suvo, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje, prenosi Blic.

Većina ciklona sa Atlantika neće više najviše zahvatati Britaniju, već će se kretati sjevernije što će omogućiti dolazak toplih ciklona. Tokom proljeća, prema prognozama sajta “AccuWeather”, najveće temperaturno odstupanje se predviđa na Pirinejskom poluostrvu, južnoj Njemačkoj, kao i u južnoj Britaniji.

Visoke temperature nekima štete, dok drugima koriste

Prave ljetnje temperature će već u maju imati dijelovi Španije i Portugala, uz veći broj dana kada će živa na termometru biti iznad 32 podioka. U najtoplijim dijelovima Španije mogući su dani sa temperaturama i do 38 stepeni. Dok će u Londonu do kraja maja temperature dostići i 27. podiok.

– Oni koji provode dosta vremena napolju, a imaju problem sa alergijom moraće da se suoče sa njenim ranijim dolaskom. Visoke temperature i toplo vrijeme uzrokuju rano pupljenje i porast polena – rekao jeTajler Rojs meteorolog “AccuWeathera”.

Toplo i pretežno suvo vrijeme pogodovaće poljoprivrednicima jer će moći da sade usjeve ranije nego inače.

Na jednoj strani Evrope oluja, a na drugoj suša
U nekim zemljama topli periodi će, prema najavi, prerasti u neprijatnu vrelinu i prije početka ljeta.

Ranija pojava temperatura iznad prosjeka uzrokovaće povećan rizik za razvoj jačih oluja u drugoj polovini proljeća u središnjem dijelu Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, kao i u sjeverozapadnoj Poljskoj, postojati najveća mogućnost za pojavu jakih oluja.

Kako se povremene oluje budu kretale po zapadnoj i srednjoj Evropi, tako će se povećavati rizik za nešto lošije vrijeme. Istovremeno, na istoku Evrope biće suprotna situacija gdje će postojati rizik od pojave suše.

– Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom dijelu maja mogle bi se zabilježiti od Pariza do Berlina – objasnio je meteorolog “AccuWeathera”.

Jaki olujni vetrovi, grad i poplave javiće se kao posledica oluja, a neke od njih mogu prouzrokovati i tornado.

– Jedna pozitivna stvar kod povremenog olujnog nevremena jesu kiše koje pomažu da tol ostane vlažno, a takođe sprečavaju da nivo rijeka ne opadne prije ljetnjih mjeseci – istako je meteorolog “AccuWeathera”.

Sa druge strane oluje mogu predstaviti i rizik za usjeve u vidu poplava i štetnih vjetrova.

Temperature iznad prosjeka zahvatiće i baltičke zemlje
Visoke temperature zahvatiće područje od Poljske sve do Baltičkih zemalja, Bjelorusije i Ukrajine. Tako su tokom maja mogući dani i sa temperaturama iznad 27 stepeni, u predjelu od Varšave do Minska i Kijeva.

U Litvaniji, Letoniji i Estoniji se takođe očekuju temperature iznad prosjeka za ovo doba godine, od marta do maja.

Balkansko poluostrvo može i da se zabijeli

Prema meteorološkom sajtu “AccuWeather”, područje gdje se očekuju prosječne padavine, ili njihov suficit, jeste Balkansko poluostrvo. Najkišovitiji period tokom proljeća biće upravo njegov početak, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno prijetiti poplavama, kiša će dobro doći prije ljetnjih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost za pojavu dugotrajnih suša, naglasili su na ovom sajtu.

Snijeg je izostao tokom zime, ali je moguće da će se to nadoknaditi kada stigne proljeće

Na višim planinama u martu može padati snijeg koji je ove zime izostato, te može izazvati saobraćajne probleme.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

M.

SAD tražile sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini

M.

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Ostavite komentar