Kakvi vazdušni jastuci nas očekuju u budućnosti - FOTO - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kakvi vazdušni jastuci nas očekuju u budućnosti – FOTO

Mercedes je predstavio eksperimentalno vozilo na kome ispituje nove sisteme bezbednosti, uključujući i neke nove tipove vazdušnih jastuka.

Mercedesovo konceptno vozilo “Experimental Safety Vehicle” bazirano je na poslednjoj generaciji SUV-a GLE i opremljeno je tehnologijama i sistemima koje proizvođač iz Štutgarta planira da ugradi u svoj produkcijske modele u budućnosti.

Ovaj automobil je zamišljen kao potpuno autonomno vozilo kod koga se u samovozećem modu upravljač i pedale nožnih komandi uvlače u komandu tablu, odnosno u pod, čime se dodatno smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara. Volan koji se uvlači takođe je omogućio inženjerima da vozačev vazdušni jastuk smesti u komandnu tablu.

Posebna pažnja u ovom eksperimentalnom vozilu posvećena je bezbednosti dece.

Tako dečja sigurnosna sedišta imaju pojaseve koja se u slučaju sudara automatski dodatno zatežu.

Napredna “Active Brake Assist” tehnologija omogućava detektovanje pešaka ili biciklista koji dolaze iza ugla (bočno u odnosu na vozilo) i pre nego što uđu u vidno polje vozača.

Ako sistem proceni da je kontakt neizbežan, vozač najpre dobija audio i vizualno upozorenje, a ukoliko ne reguje na vreme, aktivira se automatska kočnica.

Mercedes je unapredio i sistem upozorenja na nailazak drugih vozila sa boka, a osmislio je i malo robotsko vozilo sa trouglom koji upozorava druge vozače na udes.

Ovo vozilo se u slučaju saobraćajne nezgode automatski spušta na put ispod zadnjeg dela karoserije i udaljava unazad.

Na taj način, drugi učesnici u saobraćaju biće na vreme obavešteni o udesu, što je naročito korisno u slučaju da je vozač onesposobljen da izađe iz automobila i postavi trougao manuelno.

Među eksperimentalnim bezbednosnim sadržajima koje Mercedes ispituje na ovom automobilu su i centralni bočni vazdušni jastuk za vozača i suvozača, kao i prednji vazdušni jastuci za putnike na zadnjim sedištima.

B92

Danas objavljeno

Test: Mercedes Benz EQA – ulaznica u svijet budućnosti

Vanja A

Opel Astra Sports Tourer njemačka varijanta Peugeota 308 SW

Vanja A

Honda predstavila inteligentna rješenja za “društvo bez sudara”

Vanja A

Ostavite komentar