27. Augusta 2022.

Kakve promjene nas očekuju na tržištu video igara?

Big Portal

Tržište video igara u budućnosti bi moglo u potpunosti da se razlikuje od situacije koja na tom tržištu vlada danas. Ratovi konzola mogli bi postati prošlost, kao i skupi gejming računari koji više neće biti potrebni za pokretanje najjačih PC igara.

Takav hardver bi trebalo da zamene jeftiniji uređaji, koji će biti povezani sa streaming servisima, ali za korišćenje takvih servisa i igranje biće potrebno plaćanje mesečne pretplate. Slično načinu na koji danas možemo da gledamo Netflix na brojnim uređajima, dok god plaćamo pretplatu za taj servis.

Govoreći o budućnosti na ovom tržištu, Fil Spenser, prvi čovek za video igre u Microsoftu zadužen za Xbox pomenuo je dve stvari koje bi takođe trebalo da se promene. Prema njemu, budućnost donosi cross-play, odnosno mogućnost igranja s gejmerima na različitim konzolama, tj. platformama, a druga su igre koje više neće biti ekskluzivne za posebne platforme.

“Možda u vašem domaćinstvu kupite Xbox, a ja kupim PlayStation i naša deca žele da zajedno igraju, ali ne mogu zato što smo kupili drugačiji komad plastike i povezali ga s TV-om”, slikovito je problem cross-playa opisao Spencer. Smatra kako bi tehnološke kompanije trebalo da omoguće gejmerima da pronađu prijatelje i igraju igre s njima, nevezano za uređaje koje koriste. “Dugoročno, mislim da je to dobro za industriju”, istakao je on.

Ipak, veruje da trenutno postoje “neki ljudi u nekim kompanija” koji ne razmišljaju slično. Na Business Insideru pominju primer kompanije Sony koja dugo nije želela da omogući cross-play Fortnitea, odnosno da korisnici PlayStationa mogu da igraju sa gejmerima koji igraju na drugim platformama.

Pre četiri godine Spenser je kritikovao tu Sonyjevu praksu za koju je rekao da ne pomaže nikome – ni developerima koji žele da se njihove igre igraju, a još manje gejmerima koji samo žele da igraju sa svojim prijateljima.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare