Kakva su rješenja moguća za sve gladniju planetu? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kakva su rješenja moguća za sve gladniju planetu?

Svako zemljište je prirodno osjetljivo na natrijum ili natrijum-hlorid (ili na oboje) koji se u njemu akumuliraju. Loša drenaža može da uzrokuje njihovo zadržavanje u zemljištu. Kada se so skupi oko korena, to otežava rast biljke. Sve u svemu, kako jedno istraživanje pokazuje, više od 62 miliona hektara navodnjavanog zemljišta, otprilike veličine Francuske, postalo je neobradivo.

ZANIMLJIVOST 
Zemljoradnici iz oblasti Sathira u Bangladešu pretvaraju pirinčana polja, koja zbog saliniteta više nisu pogodna za uzgoj, u ribnjake i farme rakova.

Ipak, prema Mansuru Kadiru, stručnjaku za zemljište i navodnjavanje sa Univerziteta Ujedinjenih nacija, poljoprivrednici nece biti jedini koji ce raditi na otklanjanju ovog problema. On kaže da ce umjesto toga vlade morati da sprovedu drenažu polja u velikom obimu. Brže rješenje bi moglo da stigne od samih biljaka. Istraživanje ukazuje na to da bi prehrambeni usevi poput pšenice i pirinča mogli da budu genetički modifikovani u tom smislu da steknu osobine biljaka poput morskih algi, koje su davno razvile otpornost na so.

Natonal Geographic

Danas objavljeno

Kič tekst i piskav glas: Najzaraznija pjesma ikad nastala je prije 25 godina

Zeljka

Trenutno najgledaniji snimak? Kim u preuskoj haljini

Zeljka

Irina Šajk odabrala interesantnu toaletu za važnu reviju

Zeljka

Ostavite komentar