9. Februara 2022.

Kakva se misterija krije iza Putinovog masivnog stola

Big Portal

Fotografije sastanka Emanuela Makrona i Vladimira Putina izazvale su brojne šale na društvenim mrežama zbog dugog ovalnog bijelog stola za kojim su sjedili udaljeni nekoliko metara.

Za one na vrhu, dekoracija i namještaj koji dominira u prostoru prilikom susreta zvaničnika, može biti alat za impresioniranje, šarmiranje ili zastrašivanje.

Sjedište moći u popularnoj seriji “Igra prijestola” predstavlja gvozdena stolica, napravljena od otopljenih mačeva poraženih neprijatelja, dok je serijal o Džejmsu Bondu poznat i po sjedištima zlikovaca koji su uvijek bili ukrašavani akvarijumima sa ajkulama.

U stvarnom životu, jedan lider koji je godinama na vlasti u Rusiji i koji spada u najpoznatije i najmoćnije državnike na svijetu, posjeduje masivni bijeli sto, dugačak pet metara, koji često koristi kada se sastaje sa stranim zvaničnicima.

Ovaj sto pridržavaju tri masivna stuba, a u sredini se najčešće nalazi buket cvijeća.

Da je ovaj komad namještaja privukao pažnju svjetske javnosti pokazuje i veliki broj mimova koji je počeo da kruži društvenim mrežama, a posebno Tviterom.

Šalu na stranu, nije Putin jedini političar koji bira masivne i upečatljive komade namještaja. Jedan od njih je i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un. Na fotografijama sa sastanka njegove stranke, često se mogu vidjeti velike police sa knjigama, koje po broju mogu da pariraju maloj biblioteci.

Još jedan od njih je i kineski predsjednik Si Đinping koji je tokom pandemije korona virusa često birao da video sastanke drži ispred impozantne slike Kineskog zida.

Čista suprotnost njima je bivši libijski predsjednik Moamer Gadafi, koji je sastanke sa liderima drugih država često održavao u svom šatoru. Mnogi stručnjaci smatraju da je ovo bio njegov trik kako bi uspio da ih pridobije, a u isto vrijeme je naglašavao svoje skromno beduinsko porijeklo.

Gadafi je noseći svoj šator sa sobom, proputovao svijet, a nije se libio da ga razapne u nekoliko svjetskih gradova, među kojima se posebno ističu park Vila Dorija Pamfili u Njujorku, kao i na imanju Donalda Trampa u predgrađu Njujorka.

Bivši malezijski premijer Mahathir Muhamed, takođe je imao impresivan kabinet sa velikim radnim stolom, a prema nekim tvrdnjama, popodne je volio da ispod njega i odrijema.

Međutim, u vrijeme kada mnogi strahuju od moguće invazije Rusije na Ukrajinu, stručnjaci se pitaju koja se poruka krije iza ovog stola i da li je uopšte ima?

Cijeli svijet je u ponedjeljak ispratio sastanak ruskog predsjednika i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona. Francuski predsjednik je u Moskvu doputovao obećavajući “intenzivan razgovor sa Putinom”, kao i da će od njega tražiti istorijsko rješenje za prodstojeću opasnost od izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.

Međutim, nakon pet sati razgovora, upravo za ovim bijelim stolom, Makron nije uspio da izvuče bilo kakve javne ustupke od Putina. Pojavile su se spekulacije da je Putin izabrao baš ovo mjesto za sastanak kako bi demonstrirao svoju moć kojom je želio da “pokori” Makrona. Drugi, pak smatraju, da ovaj ogromni sto ne šalje nikakvu političku poruku i da postoji mogućnost da je toliko dug kako bi se spriječilo širenje korona virusa, piše Gardijan.

Ranije ovog mjeseca, Putin je za istim stolom ugostio i mađarskog premijera Viktora Orbana. U to vrijeme, poruka koju je Moskva željela da pošalje bila je da dva lidera veže blisko prijateljstvo, čak iako su sjedili na nekoliko metara udaljenosti.

Sličan sto Putin je koristio prije pandemije korona virusa, ali je za njim uglavnom sjedilo nekoliko ljudi. Danas, Putin očigledno koristi ovaj masivni komad namještaja kako bi se distancirao od drugih zvaničnika, kao što to često čini i na konferencijama za štampu.

Mnogi koji poznaju Putina kažu da je on veoma paranoičan kada je u pitanju korona virus, što potvrđuje i činjenica da je tokom pandemije uglavnom ostao izolovan.

Kremlj i dalje zahtjeva da oni koji se sastaju sa Putinom moraju da budu u karantinu dvije nedjelje, uprkos tvrdnjama da je ruski predsjednik primio i buster dozu vakcine. Da ove tvrdnje nisu prenapumpane, pokazuje i podatak da su direktor i glavni finansijer Velikog muzeja u Moskvi bili dvije nedjelje u karantinu, prije nego što su na dan otvaranja ustanove na kratko kroz nju prošetali sa Putinom.

Ali, ova pravila ne važe za sve. Postoji jedna osoba sa kojom se ruski predsjednik zbližio u posljednje vrijeme, uprkos širenju virusa.

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, on i Si Đinping stali su zajedno pred kamere, a između njih nije bilo distance, što je prikazano kao simbol njihovog moćnog saveza, baš u trenutku kada rastu tenzije sa Zapadom.

Ipak, za njihov sljedeći susret, kineski zvaničnici su dogovorili da će postaviti veliki braon drveni sto, čak i veći od Putinovog.

(Telegraf Foto:Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare