KAKVA SE JESEN OČEKUJE U EVROPI U Španiji toplo, u Britaniji snažne oluje, a Balkanu PRIJETI POTOP - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

KAKVA SE JESEN OČEKUJE U EVROPI U Španiji toplo, u Britaniji snažne oluje, a Balkanu PRIJETI POTOP

Nakon toplog i prijatnog ljeta, čini se da će vrijeme širom evropskog kontinenta pretrpiti dramatične promjene. Po svemu sudeći, nekoliko toplotnih talasa koji su ljetos pogodili Evropu biće tokom jeseni zamjenjeni nestabilnim vremenom praćenim olujama i kišom.

Italija i Balkansko poluostrvo u strahu od poplava

Olujno vrijeme koje je s vremena na vrijeme pogađalo Italiju i Balkan tokom ljetnjih mjeseci, nastaviće se i tokom jeseni.

Snažne oluje praćene grmljavinom predstavljale su pravi problem Grčkoj, Italiji i Rumuniji tokom ljeta, dok tokom jeseni višednevne padavine prijete da izazovu poplave u pomenutim zemljama.

Kako jesen bude napredovala, rizik od grmljavina će se smanjivati, ali to se ne bi moglo reći i za obilne padavine, pogotovo tokom oktobra i novembra.

Povećana vlažnost koja se predviđa Balkanskom poluostrvu ograničiće prodor toplog vazduha, te se očekuje da temperature ostanu blizu ili malo ispod prosjeka za ovo doba godine.

Prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera tokom kasne jeseni povećaće rizik od snježnih padavnina koje će se iz Mađarske i Rumunije preseliti u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

– Nestabilno vrijeme će se očekivano loše odraziti na poljoprivredu i onemogućiti aktivnosti na otvorenom u čitavom regionu – poručio je meteorolog Tajler Rojs za “AccuWeather”.

Oluje stižu ranije i spremaju napad na Veliku Britaniju i Irsku

Pojedina područja Ujedinjenog Kraljevstva imala su priliku da osjete ukus jeseni još u avgustu, nakon što je vlažno i vjetrovito vrijeme pogađalo region u nekoliko navrata.

Kako se jesenje vrijeme bude širilo preko Velike Britanije na ostatak kontinenta tako će jačati i prijetnja od značajnih olujnih udara.

Olujno vrijeme bi kasnije moglo da zahvati sjevernu Francusku, Holandiju i Dansku.

Građani ovih regija se upozoravaju na moguća isključenja struje, usporavanja saobraćaja i na opasnost od poplava.

Pored rizika od olujnih udara, područje od Sjeverne Francuske do britanskih ostrva moglo bi biti meta dvije post- tropskih oluja koje dolaze iz Atlantskog okeana.

Najveći rizik od pojave ovih nepogoda prisutan je tokom ovog i narednog mjeseca.

– Kombinacija post- tropskih oluja i olujnih vjetrova učiniće da vlažnost ove jeseni bude veća od uobičajene – tvrdi meteorolog Alan Ripert.

Ipak, ovakvo stanje neće biti zastupljeno tokom čitave jeseni, tako da bi se moglo reći da je i za prethodno pomenuta područja rezervisano suvo vrijeme i temperature iznad normale za ovo doba godine.

Nakon rekordno toplog leta, u nastavku se ne očekuju novi toplotni talasi na sjeverozapadu Evrope.

Topao vazduh se zadržava na prostoru Iberijskog poluostrva
Jedine dvije zemlje u kojima se očekuje pretjerano topla jesen su Španija i Portugalija, povremeno i jug Francuske. Ipak, temperature tokom ovog i narednog mjeseca neće moći da se porede sa tropskim vrućinama zabilježenim tokom ljeta za nama.

Treba imati u vidu da će umjereno toplo i suvo vrijeme u nekim dijelovima povećati rizik od produženja šumskih požara.

Naglo zahlađenje očekuje se tokom oktobra, kada će olujno vrijeme doći na poluostrvo iz pravca Atlantskog okeana i donijeti preko potrebne kiše.

Iako će padavine biti od velike koristi, treba imati u vidu da bi ovo moglo povećati rizik od poplava.

Prijatno i suvo vrijeme u Poljskoj i Francuskoj

Nakon toplog ljeta i rekordnih vrućina, prostor između Poljske, Francuske i Slovačke može očekivati jesen bez padavina i umjerene temperature.

– Ovakvo vrijeme može samo doprineti posećenosti jesenjih festivala u pomenutim zemljama – kaže meteorolog Rojs.

Iako će se temperature tokom oktobra i novembra postepeno snižavati, ipak će biti dovoljno sunca za dnevne aktivnosti.

Nagla promena vremena očekuje se sredinom novembra, kada će hladan vazduh iz pravca Rusije okupirati Evropu. Na udaru bi naročito mogli biti Prag, Varšava i Berlin.

Nalet hladnog vazduha će takođe povećati rizik od snježnih padavina.

Snijeg u istočnoj Evropi krajem jeseni

Dok će najveći dio kontinenta uživati u prijatnoj jeseni, znatno oštriji prelaz očekuje se u istočnom dijelu kontinenta.

Učestali i snažni naleti hladnog vazduha očekuju se od oktobra do novembra.

Predviđa se da će naročito Ukrajina biti na meti obilnih padavina.

Kako se bude bližio novembar, stanje sa vremenom će biti znatno ozbiljnije, a temperature će biti nalik na decembarske ili januarske.

Natprosječna količina snežnih padavina prognozirana je čitavoj istočnoj Evropi tokom mjeseca novembra, kaže Ripert.

Isti trend bi se očekivano nastavio i tokom zimskih mjeseci.

(AccuWeather, Blic)

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar