11. Februara 2020.

Kakva je uloga BiH u velikoj vojnoj vježbi NATO-a

Big Portal

Od kraja januara provodi se velika američka vojna vježba, pod pokroviteljsvom NATO-a i nazivom “Odbrana Evrope 20”.

Vojna vježba neće biti provođena u BiH gdje NATO računa na punu podršku OBA-e i ostalih službi kada je riječ o suzbijanju ruskog uticaja.

Desetine hiljada vojnika, tenkova i druge opreme će tokom idućih mjeseci biti transportirani kroz Evropu do Poljske i baltičkih država. U Francusku, Belgiju, Nizozemsku i Njemačku će brodovima i avionima stići 20.000 američkih vojnika i 13.000 komada opreme.

Odatle će konvoji preko 12 ruta preći oko 4.000 kilometara. U vježbi učestvuje ukupno 37.000 vojnika iz 19 zemalja i oko 20.000 komada opreme. Vježba će trajati pet mjeseci, piše Deutsche Welle.

U Bosni i Hercegovini neće biti vojne vježbe u okviru vježbe “Odbrana Evrope 20”, ali to ne znači da BiH i dalje ostaje jedan od važnih partnera NATO-a u ovom dijelu Evrope – posebno kada je riječ o suzbijanju prodiranja Rusije na ove prostore.

Definitivno najvažniji partneri i oslonci NATO-a u BiH jesu Oružane snage BiH i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH.

U narednom periodu Oružane snage BiH trebale bi biti modernizovane, a kompletan odbrambeno-bezbjednosni sektor reformisan u skladu s Programom reformi koji je Predsjedništvo BiH dostavilo NATO-u, kaže se u saopštenju Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, gdje su vojni predstavnici NATO-a imali sastanak sa direktorom OBA-e Osmanom Mehmedagićem.

Zapadni Balkan iznimno je važan NATO-u u odbrani od ruskog uticaja, a koji je ranije isplivao na površinu u Crnoj Gori i Makedoniji. BiH, prije svega zahvaljujući aktivnostima OBA-e, u proteklom periodu uspjela je spriječiti rusko prodiranje u BiH, a OBA se pokazala i kao pouzdan partner NATO-a u Crnoj Gori i Makedoniji, kaže se u kominikeu sa ovog sastanka.

Predstavnik Sjevernoatlantskog saveza za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pszczel prošle godine je izjavio kako smatra da nije dovoljno samo verbalno odgovoriti na “ruski utiecaj” u regiji.

PROGRAM REFORMI I PROVJERA SEKTORA BEZBJEDNOSTI

Reformisanje sektora bezbjednosti koji se provodi prema Programu reformi (čiji je dodatak Milorad Dodik obmanjujući poslanike NSRS nazvao “nekim tabelama”, a u stvari se radi o akcionom planu koji predviđa tačne mjere i rokove za provođenje aktivnosti!!!) podrazumijeva, između ostalog, dodatnu kadrovsku provjeru cijelog bezbjednosnog sektora, kako je to već komisija NATO uradila u Makedoniji.

Ista ta komisija će ovih dana krenuti u BiH sa tim aktivnostima, pri čemu treba imati u vidu da podobnost cijele strukture bezbjednosti po standardima NATO nije prošao značaj broj službenika u Makedniji. Lustraciju po mjeri NATO treba da prođe i cijelo pravosuđe.

Dakle, zadatak komisije NATO je da sve bezbjednosne agencije, a prije svih OSA, budu kadrovski prilagođene zahtjevima NATO. Ista ta “čistka” će se provesti i u Oružanim snagama BiH, ali će obuhvatiti cijeli sektor državne službe u BiH.

(Istok)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare