Kako zvuči mumija: Glas star tri hiljade godina - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kako zvuči mumija: Glas star tri hiljade godina

Arheolozi su tokom proteklih decenija iskopali veliki broj mumija, ali se još uvek nije u potpunosti uspelo u odgonetanju toga kako su mumificirane jedinke izgledale za života.

Na osnovu skeleta kreirane su slike koje mogu da posluže samo kao skice, budući da crte lica ne otkrivaju sa potpunom tačnošću, a tako je i sa svim ostalim odlikama mumificiranih pronalazaka.

Izgleda da se naučnici u poslednje vreme ne bave samo fizičkim izgledom, već i glasovima mumija, pa su nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je omogućilo da moderni građani čuju kako je jedna egipatska mumija zvučala pre tri hiljade godina. Radi se o mumiji koja je već poznata kao Nesyamun – egipatski sveštenik koji je živeo u doba faraona Ramesesa XI, a njegov glas danas može da se čuje zahvaljujući 3D štampanoj replici vokalnog trakta.

Iako se ne radi o najvernijoj kopiji glasa, u pitanju je zanimljiva tehnika koja bi u budućnosti mogla da se dalje usavršava, pa bi u muzejima širom sveta uskoro mogli da se čuju glasovi stari i po nekoliko hiljada godina.

Izvor: Ubergizmo/PCPress

Danas objavljeno

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Vanja A

Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Vanja A

Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Vanja A

Ostavite komentar