24. Novembra 2021.

Kako zaustaviti automobil na auto-putu kada se vozač onesvijesti?

Big Portal

Na deonici auto-puta A28 u Holandiji, u blizini Hardervijka, krajem prošle nedelje dogodilo se dramatično spasavanja žene koja se onesvestila za volanom u trenutku kada je svojim VW Polom krenula da se isključuje sa puta.

S obzirom da je nesrećna žena bila sama u vozilu, automobil je nastavio da se kreće nekontrolisano, da bi u jednom trenutku čak prešao preko travnate površine pored kolovoza, povremeno se odbijajući od zaštitne ograde.

Nekoliko vozača shvatilo je šta se događa a jedan od njih izveo je hrabar, ali rizičan manevar ne bi li svojim automobilom nekako zaustavio odmetnuto vozilo. On je svojim Ford Focusom najpre prestigao Polo, a zatim se pozicionirao ispred njega u zaustavnoj traci i postepeno kočio sve dok se Volkswagen nije zaustavio udarivši Ford otpozadi.

Na sreću, u incidentu niko nije teže povređen, a vozač Forda, koji je kasnije identifikovan kao Henri Temermans, ovim veoma rizičnim postupkom praktično je spasao život ženi.

Šta biste vi uradili u ovoj situaciji?

“Nisam heroj, uradio sam ono što sam morao”

Temermans je kasnije izjavio za holandske medije da je bio na putu kući u petak popodne kada je na auto-putu video automobil koji se kretao po travi pored kolovoza.

Kroz bočni prozor Pola uočio je da sa osobom za volanom nešto nije u redu.

“Ono što sam video nije bilo dobro. Bilo je jasno da gospođa više nije pri svesti.”

Pošto je Volkswagen nastavio da se kreće, Temermans je shvatio da ga zaštitna ograda neće zaustaviti i odlučio da reaguje.

Kada se sve završilo, on i još jedan vozač su izašli da pomognu ženi koja je i dalje bila bez svesti.

“Pozvali smo hitnu pomoć i onda smo zajedno prišli automobilu. Video sam da je povratila. Opipao sam njen vrat i osetio otkucaje srca, pa me je to malo umirilo”, objašnjava Temerman.

Žena se nakon par minuta osvestila, a njeni spasioci su sačekali hitnu pomoć, koja je stigla samo 10-ak minuta kasnije.

Prebačena je u bolnicu, gde je konstatovano da ima pet polomljenih rebara. Još nije jasno zašto se onesvestila.

Ćerka i muž žene kasnije su se javili Temermansu.

“Bili su veoma zahvalni zbog onog što sam učinio”, kaže on..

“Ljudi na društvenim mrežama kažu da su ponosni na mene, nazivaju me herojem. Ali ja sebe ne vidim tako. Dužni ste da pomažete ljudima kojima je pomoć potrebna. Uradio sam ono što sam morao.”

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare