Kako zaštititi ljubimca u sezoni petardi? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako zaštititi ljubimca u sezoni petardi?

Najljepši period u godini sa sobom donosi i jednu ne baš tako sjajnu naviku.

Petarde su pirotehničko sredstvo koje se koristi u svrhu razonode i zabave, no posljedice koje mogu ostaviti iza sebe su sve samo se zabavne. Bacanjem petardi posebno su ugroženi kućni ljubimci koji ih doživljavaju i osjete puno intenzivnije nego ljudi, stoga je važno dobro i pravovremeno ih zaštiti.

Svima je poznato koliko su petarde opasne i jednostavno nepotrebne, no usprkos svemu i dalje su jedan od najprodavanijih proizvoda u parzničnom periodu. Životinje imaju puno izraženiji sluh nego čovjek i buka koju pirotehnička sredstva proizvode životinjama je nesnosna te može dovesti do velikog šoka koji najčešće rezultira srčanim udarom ili psihičkom nestabilnošću. Imate li životinju, sigurno ste primijetili da se u vrijeme bacanja petardi i ostalih sredstava, skriva u kupaonu, pod sto ili krevet, ili nervozno hoda i ne može naći miran kutak, a onda slijedi pitanje kako pomoći ljubimcu da na što bezbolniji način preživi ovaj period?

Budući da se životinje u tim trenucima nalaze u velikom strahu, nije neobično da žele pobjeći u nadi da će pronaći mjesto na kojem će biti mir, stoga prva stvar koji morate napraviti je zatvoriti sve prozore kako bi buka što manje ulazila u prostorije. Nakon prvog koraka pokušajte smiriti psa tako što ćete ga animirati najdražom igrom ili slasticom te obavezno obratite pažnju na svoje ponašanje. Dakle, nemojte biti nervozni niti pokazivati frustraciju zbog nastale situacije jer sve to psu dodatno stvara napetost i strah. Budite mirni, opušteni i radite sve ono što i inače radite; pustite laganu umirujuću muziku ili upalite televiziju. Poanta je da psu stvorite standardno okruženje na koje je navikao. U slučaju da vaš pas pronađe ‘skrovište’ na kojem se boji, ali je miran, ostavite ga tamo i nemojte ga tjerati da se premjesti na neko drugo mjesto, također nemojte ga na smirivati maženjem ili držanjem jer na taj način samo podebljavate dojam da nešto nije u redu.

Ono što nikako ne smijete napraviti je ljubimca koji se izrazito boji petardi ostaviti samog. Ostavite li ga bez nadzora, pas može pomisliti kako se nalazi u bezizlaznoj situaciji i toliko se bojati što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema koje katkad poslije nije moguće popraviti. Posljednjih godina preporučuje se i omotavanje psa tkaninom koja bi trebala simulirati grljenje i umiriti psa; ova tehnika nekome djeluje, nekome ne, ali ako još niste, svakako je vrijedno probati i pokušati. Ako se dogodi da niti jedna od ovih metoda niti pokušaja ne upali, krajnja opcija su tablete za smirenje koje će vam dati veterinar. Nažalost, univerzalnog rješenja nema, a ono koje zabranjuje petarde nije na vidiku, stoga sve što možete je maksimalno pokušati osigurati ljubimcu sigurno okruženje i toplinu koja će ga opustiti i umiriti.

Izvor: fashion.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Ovo je jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu

Vanja A

Nježna i prefinjena vojvotkinja u drugačijem svjetlu

Vanja A

Eva Longoria pozirala u kupaćem i pokazala zavidnu liniju i u 48. godini

Vanja A

Ostavite komentar