Kako vrijeme utiče na raspoloženje kod mačke - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako vrijeme utiče na raspoloženje kod mačke

01.02.2022 20:37
Vlasnici mačaka često kažu da bi voljeli makar na tren da zavire u umove svojih ljubimica, kako bi znali u kakvom su raspoloženju.

Na svu sreću, moguće je zaključiti u kakvom će mačka biti raspoloženju na osnovu određenih stvari, poput vremena.

Da li vrijeme utiče na raspoloženje mačaka?

Mačke su evoluirale u tom smjeru da su sposobne da detektuju i najmanju promjenu u svom okruženju. To znači da su posebno osjetljive i na promjene vremena. Mačiji njuh je 10 puta jači od ljudskog, a sluh joj je bolji i od psećeg.

Mačke primjećuju i promene u ponašanju drugih životinja, pa tako kada jato ptica poleti da se skloni s puta lošem vremenu, mačke to čuju. Čak i vaše raspoloženje kao odgovor na vremenske prilike može uticati na vašu mačku. I samo zbog toga što mačke djeluju ravnodušno prema vašim emocijama, ne znači da ih nisu svjesne.

Ako ste vi pod stresom zbog lošeg vremena, mačije raspoloženje će se promijeniti u skladu sa tim. S druge strane što vi manje pažnje pridajte vremenu, to će ono mački manje smetati.

Mačke i hladno vrijeme

Mačke su poprilično dobro prilagođene hladnoći. Međutim, kod njih su moguće izvijesne promjene po hladnom vremenu. Neke od njih su manje traženje vode, a više hrane, kao i intenzivnije spavanje.

Takođe, mačka će tokom hladnijeg perioda godine djelovati letargično. Ove mjesece ona će u najvećoj mjeri provoditi sklupčano i pod pokrivačem. S druge strane u manjem broju slučajeva hladno vrijeme može da podstakne radoznalost kod mačke da istraži tople prostorije u kući.

Mačke i toplo vrijeme

Mačke jednostavno obožavaju toplo vrijeme. Loša vijest za njihove vlasnike je ta da u ljetnjem periodu godine, usled visokih temperatura one postaju manje zainteresovane za svoje ljudske prijatelje. Toplota vašeg tela nije ono što mačke žele u svojoj blizini tokom izuzetno vrelih dana.

Dakle, ako u svojoj sobi nemate klima uređaj, ne očekujte svoju mačku u svom krevetu. Takođe, toplo vrijeme može kod mačaka aktivirati nagon za parenjem, zbog čega će biti nestrpljive da izađu iz kuće. Tokom toplije sezone mačke će piti više vode, tražiće hladnije površine za odmaranje, i mada mačke generalno dobro podnose toplotu, vlasnici bi trebalo da obratite pažnju na hipotermiju po izrazito visokim temperaturama.

(Novosti)

Danas objavljeno

U borbi sa sušom Kina započela zasijavanje oblaka kako bi izazvali kišu

Vanja A

Koze i ovce štite od požara

Vanja A

Dženifer Aniston u šestoj deceniji pokazala ubitačnu liniju u kupaćem

Vanja A

Ostavite komentar