Kako voziti motocikl sa saputnikom? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako voziti motocikl sa saputnikom?

Vožnja motocikla udvoje jeste fantastično iskustvo, ali sa sobom nosi dodatne rizike, piše sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Bilo da sa nekim krećete na duže putovanje ili samo po gradu, potrebno je da vodite računa o nekoliko stvari kako bi ta vožnja bila prijatna, ali pre svega bezbedna.

Podešavanje motocikla

Motocikl je pre svega predviđen za jednu osobu, tako da će težina saputnika značajno opteretiti pneumatike. I to na oba točka, iako saputnik sedi iznad zadnjeg.

Neadekvatan pritisak u gumama značajno povećava njihovo habanje i utiče na skretanje i kočenje. Ako je vožnja saputnika učestala ili se kreće na vangradsku vožnju, potrebno je dopumpati gume.

Koliko tačno, propisano je u uputstvu proizvođača motocikla. U većini slučajeva prednja se pumpa na 2,5, zadnja na 2,8 – 2,9 bara.

Vešanje motocikla koje je inicijalno podešeno za jednu osobu, potrebno je podesiti za dodatnu težinu. U društvu motociklista, obično ćete čuti podesiti preload, odnosno, da je potrebno spregnuti vešanje.

Većina motocikala poseduju ovu opciju a zapravo se radi o podešavanju prednapregnutosti opruge. Iako zvuči komplikovano, u stvari veoma je jednostavno i objašnjenje se nalazi u uputstvu za upotrebu motocikla, gde ćete takođe naći i podatak o preporučenom pritisku pneumatika.

Kao i za gume, ukoliko povremeno na kratkim gradskim relacijama imate saputnika, nije potrebno intervenisati na podešavanju vešanja. Za duže vožnje, odnosno dnevne izlete od 100 i više kilometara ili višednevno putovanje, obavezno podesite vešanje za dvoje.

Tako podešen motocikl biće ugodniji za vožnju udvoje, ali dok se vozite sami biće pretvrd kako zbog većeg pritiska u gumama, tako i zbog spregnutih opruga te je potrebno ispumpati gume a vešanje vratiti na početne vrednost za solo vožnju.

Ogibljenje i pneumatici su veoma važni za bezbednu vožnju tako da ove stavke nemojte preskočiti.

Obučite saputnika

Ako vi sami znate puno toga o vožnji motora, ne znači da isto važi i za vašeg saputnika. Saputnik treba da zna šta može da očekuje na motociklu, šta sme, a šta ne sme da radi.

Sve što znate ili pročitate u ovom tekstu “pada u vodu” ukoliko znanje ne podelite sa saputnikom.

• Predočite rutu kretanja, mesta za pauzu, slikanje, itd.

• Pokažite gde su oslonci za noge, gde je predviđeno mesto za držanje ruku.

• Skrenite pažnju na blizinu izduvnog sistema i mogućnost opekotine.

• Saputnik ne treba da spušta noge na podlogu pri stajanju ili malim brzinama.

• Objasnite saputniku da je verbalna komunikacija otežana zbog buke vetra i buke.

• Dogovorite se na koji način će vam saputnik signalizirati problem ili potrebu da stanete.

• Objasniti saputniku dinamiku motocikla. Odnosno, da motocikl skreće naginjanjem kroz krivine. Saputnik treba da se ponaša neutralno, kao i da “prati” vožnju dok motocikl koči ili ubrzava u uobičajnim uslovima.

Motocikli su osetljivi na dodatni teret. Vozaču će biti teže da održi balans i upravlja motociklom. Ubrzanje je lošije, kočenje zahteva jači stisak i duži zaustavni put.

Kontrola motocikla pri malim brzinama biće znatno otežana. Koliko je veštine potrebno da vladate motociklom sami, još toliko veštine biće vam potrebno da bi vozili saputnika.

Savet je da ne vozite saputnika ukoliko imate manje od godinu dana iskustva na motociklu.

Penjanje i silaženje sa motocikla

Naučite vašeg saputnika kako se pravilno penje i silazi sa motocikla. Postoji veliki rizik da se motocikl preturi, ako se to ne uradi na pravi način.

Pored toga što možete da oštetite vašeg dvotočkaša, moguće su i teže povrede, poput loma ruke ili noge. Prosečan motocikl ima oko 200 kilograma koje treba zadržati zajedno sa težinom suvozača koji se penje.

Saputnik se penje na motocikl tek kada mu vozač da znak. Za to vreme, vozač čvrsto drži upravljač i prednju kočnicu sa obe noge na zemlji.

Ako se saputnik penje na motocikl sa leve strane, levom nogom se penje na nogostup, dok desnu savija i prebacuje preko sedišta. Vozač kreće tek kada se uveri da je saputnik spreman.

Pri silaženju, saputnik ne silazi dok ne dobije znak od vozača da može. Proces silaženja je isti kao i za penjanje, obrnutim redosledom.

Vožnja u krivini

Voziti motocikl kroz krivine je već dovoljno komplikovano i postaje još komplikovanije sa saputnikom. Pre vožnje, objasnite saputniku da motocikl skreće naginjanjem, te dok motocikl skreće kritično je da suvozač ne bude napet, ne kontrira nagibu i ne asistira u naginjanju.

Svaki pokret ili otpor saputnika prirodnom kretanju motocikla, može da ima katastrofalne posledice na stabilnost motocikla.

Ponašanje saputnika na motociklu treba biti neutralno kako bi ponašanje motocikla bilo predvidivo.

Pozicija sedenja saputnika treba biti što bliža vozaču kako bi težina bila što bliža sredini motocikla. Obavijenim rukama se drži oko struka vozača ili za namenske rukohvate ukoliko postoje.

Gornji deo tela od struka treba biti opušten, dok su noge čvrsto na nogostupima pripijene uz motocikl i čine glavni oslonac.

Tokom prolaska kroz krivine, dobar savet je da saputnikov pogled bude usmeren preko ramena vozača, daleko ispred motocikla. To će smanjiti subjektivni osećaj brzine i nagiba. Izuzev toga, sve što saputnik treba da radi jeste da ne pravi nagle pokrete i promene položaja sedenja.

Nema potrebe, čak štaviše opasno je da saputnik kontrira nagibu ili se dodatno naginje u krivini.

Prilagodite se saputniku

Način i stil vožnje motocikla uvek treba prilogoditi saputniku. Rukovanje kvačilom, kočnicama i gasom treba biti izuzetno nežno i neosetno.

U suprotnom, očekujte da će suvozač nenamerno čukati kacigom u vašu pri kočenju i promeni stepena prenosa. To je znak da niste dovoljno vešti na komandama motocikla.

Uvek imajte na umu da je vožnja motocikla visoko rizična aktivnost. Bezbednost je prioritet. Ne pokušavajte da impresionirate saputnika bržom vožnjom i performansama.

Postoji puno saputnika koji su se posle vožnje odlučili da i sami nabave motocikl, ali i oni koji su brzom vožnjom toliko traumirani da u životu više neće sesti na motocikl. Sve kao posledica načina na koji su prvi put osetili vožnju. Budite dobar ambasador motociklizma.

Oprema za suvozača

Po zakonu, homologovana kaciga je obavezna kako za vozača tako i za suvozača. Pokažite saputniku kako se stavlja kaciga na glavu, kako se ispravno steže i vezuje sigurnosna kopča.

Vaš saputnik nije ništa manje pošteđen rizika te potrebno da mu obezbedite najveći nivo zaštite koji možete. Pogotovo ukoliko često putujete u paru, suvozač treba da poseduje zaštitnu opremu od glave do pete.

Ovde nema kompromisa, iako slika na ulicama često kazuje da se na suvozaču “štedi”, što je pogrešan pristup.

Danas objavljeno

Hvalio se Ferrarijem, a vozio Toyotu VIDEO

Vanja A

Australijanci i Kanađani preferiraju EV, u SAD i dalje većina za benzince

Vanja A

Vožnja zimi: Kolika bi trebalo da bude temperatura u kabini automobila?

Vanja A

Ostavite komentar