Kako vještačka inteligencija može da pomogne prijevremeno rođenim bebama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako vještačka inteligencija može da pomogne prijevremeno rođenim bebama

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odjeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i vještačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spriječi infekcije kod prijevremeno rođenih beba.

Najveća godišnja konferencija iz oblasti analitike, koju organizuje kompanija SAS, održala se u američkom gradu Dalas od 28. aprila do 1. maja. Konferencija svake godine okuplja veliki broj stručnjaka koji primjerima iz svakodnevnog života predstavljaju uticaj napredne analitike, vještačke inteligencije i mašinskog učenja na rješavanje poslovnih izazova.

„Ponovo je aktuelan fokus na podatke i analitiku, koji proističe iz postojanja sve moćnijih kompjutera, povezanog svijeta i moćnih tehnologija poput vještačke inteligencije i mašinskog učenja”, kaže izvršni direktor kompanije SAS Džim Gudnajt. „Ključ je iskoristiti podatke koje imamo na raspolaganju da bismo riješili najveće izazove. SAS nudi analitiku za sve korisnike i tehnologije. Moćna analitika može pomoći našim korisnicima bilo gdje, u bilo kojoj oblasti i prilagoditi se na bilo koji obim problema”.

MALE BEBE I VELIKI UTICAJ VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Deset odsto svih beba se rodi prijevremeno, a one su veoma podložne infekcijama. Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prijevremeno rođene bebe su nerijetko povezane na veliki broj aparata.

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odjeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i vještačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prijevremeno rođenih beba.

Koristeći SAS rješenja za vještačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka iz UMC Utreht je analizirao istorijske podatke uređaja sa odjeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prijevremeno rođenih beba. Predviđanja uključuju i mogućnost dobijanja sepse, infekcije krvi koja može biti opasna po život. Model koji je razvijen sa 90 odsto preciznosti može predvidjeti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici sepse. Ovo je značajno veći procenat od dijagnostike ljekara znasnovane na pregledima pacijenata i postojećim simptomima.

„Korišćenjem SAS-ove vještačke inteligencije i napredne analitike, doktori i medicinske sestre UMC Utreht mogu da donesu najbolju moguću odluku za svoje male pacijente, tako što će im obezbijediti terapiju koja spasava život, ili izbjeći korišćenje nepotrebnih antibiotika”, rekao je Daniel Vijlbrief, MD, neonatolog na UMC Utrehtu.

Analitika se primjenjuje u svim oblastima. Industrije poput bankarstva i zdravstva, oslanjaju se na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal vještačke inteligencije da riješe izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme. SAS ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka, kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou. Primjenom sofisticirane analitike, kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.

 

National Geographic

Danas objavljeno

Najveći glečer na svijetu više ne postoji: Bio je težak milijardu tona, razbio se na nekoliko dijelova

V.R.

Javila se starleta koja je uništila vjeridbu Džej Lo i Aleksa

V.R.

O Depovoj propasti se snimaju tri dokumentarca!

V.R.

Ostavite komentar