Kako VITAMIN D utiče na plodnost i začeće? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako VITAMIN D utiče na plodnost i začeće?

Kada planiramo trudnoću, svaki segment zdravlja je od izuzetne važnosti za začeće. Pogledajte da li će vam vitamin D pomoći da ostanete u drugom stanju.

Ne postoji dokaz da suplemnti vitamina D mogu da vam pomognu da zatrudnite. Ipak, postoje neka istraživanja koja govore da vitamin D može pomoći u poboljšanju stanja koja ometaju trudnoću, a uz to i povećati šanse za uspeh vantelesne oplodnje.

Danas je veliki broj žena u deficitu vitamina D, te im se dodatni unos vitamina preporučuje.

Šta eksperti kažu?

– Vitamin D, sam po sebi, ne može vam pomoći da zatrudnite. Ipak, postoje neke studije koje ukazuju da on može uticati na plodnost i na uspeh vantelesne oplodnje – ističe doktor Filipa Kaje.

Iako nauka nije potvrdila ovo u potpunosti, pokazalo se da nedostatak vitamina D ima veze sa komplikacijama u trudnoći, poput preeklampsije i gestacijskog dijabetesa.

Da li vitamin D povećava šanse za uspeh VTO?

Neke studije, kao što smo napomenuli, zaista jesu pokazale da su uz vitamin D rezultati znatno bolji. Pokazalo se da su tretmani bili uspešniji kod onih žena koje su imale dobar nivo vitamina D u krvi u odnosu na one koje su bile u deficitu.

Da li vitamin D može smanjiti miome na materici?

Miomi na materici (fibroidi) su benigne izrasline. Vrlo su česti, i praktično svaka treća žena ih dobije u jednom trenutku svog života. Nekada ne pokazuju nikakve simptome. Ipak, oni veći i ozbiljniji vam mogu otežati začeće, ukoliko, na primer, blokiraju Falopijeve tube (kroz koje jajne ćelije prolaze do materice).

Neke studije ističu da vitamin D sprečava rast mioma.

Da li vitamin D može regulisati menstrualni ciklus?

Ukoliko su vam ciklusi neregularni, to može otežati začeće, jer onda verovatno nemate ni regularnu ovulaciju.

Mnoga istraživanja pokazala su da postoji veza između nivoa vitamina D i i menstrualnih problema.

Da li vitamin D može pomoći kod sindroma policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je vrlo često stanje koje može uticati na ovulaciju i menstruaciju, što ometa začeće.

Postoje pretpostavke da vitamin D pomaže kod ovog problema, ali su potrebna dalja istraživanja.

Da li postoje neki drugi razlozi da uzimam vitamin D ukoliko želim trudnoću?

Kao što smo rekli, dokazi još uvek ne postoje. Ipak, naročito tokom zimskih meseci, vitamin D vam može mnogo pomoći. Doktori svakako predlažu njegovu upotrebu u periodu između septembra i marta, jer je većina ljudi tada u nedostatku ovog vitamina. Jak imunitet, na koji vitamin D utiče, svakako vam je potreban. 

Šta ako prekoračim preporučenu dozu vitamina D?

Vrlo je važno da količinu vitamina D prilagodite stanju organizma. Pre odluke da pijete vitamin D, porazgovarajte sa svojim lekarom, koji će vas poslati na analize krvi i na osnovu toga vam prepisati vašu dozu.

Nemojte uzimati veće količine od toga, jer to može dovesti do hiperkalcemije, što slabi vaše kosti i oštećuje bubrege i srce.

Magazin novosti/ yumama 

Danas objavljeno

Zašto je čokolada dobra za doručak?

V.R.

Gurmanska pljeskavica

V.R.

Šta se događa sa tijelom ako previše sjedimo svakog dana?

V.R.

Ostavite komentar