17. Augusta 2020.

Kako ublažiti opekotine od sunca?

Big Portal

Ljeto je i sve više vremena provodimo na otvorenom pa bismo trebali posvetiti dodatnu pažnju zaštiti od sunca.

Jogurt, točnije proteini koje sadrži, vam može pomoći u umirivanju upaljene kože. Takođe sadrži i mliječnu kiselinu koja pomaže u sprječavanju ljuštenja kože. Kako biste učinkovito nanijeli mlijeko na tijelo, ručnik namočite u jogurt i potom izgorjelu kožu natopite jogurtom kako biste je ohladili.

Preporučuje se i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjio osjećaj peckanja.

Hladna voda će ohladiti vruću i izgorjelu kožu. Takođe će privremeno ublažiti bol širenjem temperaturnih impulsa.

Oblozi od crnog ili zelenog čaja su prirodan lijek za opekotine od sunca jer sadrže prirodne polifenole koji imaju protivupalna svojstva. Da biste napravili vlastiti čajni oblog, skuhajte čaj i pričekajte da se ohladi. Zatim umočite ručnik u čaj i stavite na oštećenu kožu.

Aloe vera gel takođe je dobar za vašu kožu jer biljka aloe vera ima sastojke protivupalnih svojstava koja mogu pomoći u liječenju opekotina. Aloe vera sadrži spoj zvan aloin koji ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila, oteklina i bolova, a može pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja kod blagih do umjerenih opekotina.

Proizvode koji sadrže alkohol nemojte koristiti na koži dok je upaljena. Takođe se ne preporučuje ni korištenje maslaca za tijelo ili vazelina.

Spavanje pomaže u borbi protiv opekotina iako je pravi izazov. Pronađite što udobnije plahte. Dječji puder, ako ga pospete po posteljini, može ublažiti svrbež i bol pa se preporučuje imati ga pri ruci.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare