16. Augusta 2019.

Kako ubijediti vlasnika Tesle da kupi električni Jaguar?

Big Portal

Tesla je i dalje neprikosnoven na tržištu luksuznih električnih automobila u SAD, ali konkurenti polako pristižu i žele svoj deo kolača. Među njima je i Jaguar sa svojim električnim krosoverom I-Pace, koji je rival Teslinom Modelu X.

S obzirom da po prodaji model I-Pace daleko zaostaje za Teslom, britanski proizvođač povukao je zanimljiv marketinški potez, ne bi li pridobio naklonost nekih od vlasnika Tesla automobila u SAD. Naime, Jaguar je pokrenuo prodajnu akciju pod nazivom “Osvajanje Tesle” tokom koje nudi dodatni popust od 3.000 dolara svakom vlasniku Tesla automobila koji kupi model I-Pace.

Na taj način, Jaguarov električni krosover (uz već postojeće popuste u ukupnom iznosu od 12.000 dolara) biće jeftiniji za dodatnih 3.000 dolara, pa će mu cena umesto početnih 69.500 dolara iznositi 54.500 dolara.

Foto: Jaguar promo

Kako navode u Jaguaru, akcija traje do 30. septembra, a od vlasnika Tesla automobila ne zahteva se da prodaju svoje vozilo, već samo da dokažu da ga imaju u posedu.

Jaguar je na tržište SAD stigao sa modelom na struju pre rivala kao što su Mercedes, Audi ili BMW, pa od početka godine nudi I-Pace kupcima u toj zemlji. U prvih 7 meseci prodao je 1.522 vozila, ili nešto više od 200 automobila mesečno.

Poređenja radi, Tesla je u 2019. svakog meseca isporučivao bar po 1.000 primeraka Modela X, a najviše ih je prodao u junu – 2.725 jedinica.

Zanimljivo je da je Jaguar I-Pace u 2019. objedinio dve najprestižnije titule automobila godine – nakon što je u martu proglašen za “Auto 2019.” u Evropi, u aprilu je isto priznanje dobio i na svetskom nivou, ali to nije uticalo da se poveća prodaja ovog vozila u SAD.

Foto: Jaguar promo

Jaguar I-Pace koristi litijum-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka. Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare