Kako trening utiče na prehladu? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako trening utiče na prehladu?

U vreme virus i prehlada možda ćete biti primorani da smanjite svoje fizičke aktivnosti i propustite par treninga.Osobe koje redovno vežbaju često su u dilemi, da li da nastave ili ne i koliko vežbanje može da pogorša postojeće stanje

U vreme virus i prehlada možda ćete biti primorani da smanjite svoje fizičke aktivnosti i propustite par treninga.Osobe koje redovno vežbaju često su u dilemi, da li da nastave ili ne i koliko vežbanje može da pogorša postojeće stanje.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da bez obzira vežbate li ili ne, to nema veze s tim koliko dugo ćete biti bolesni ili koliko će dugo trajati oporavak.

 To, naravno, ne znači da ne biste trebali da odmarate ako se osećate loše, ali ako su napolju povoljne vremenske prilike i ako se osećate kao da možete da trenirate, to neće pogoršati stanje s prehladom.

Kao i kod bilo koje druge bolesti, najbolje je slušati svoje telo. Započnite sporijim tempom u odnosu na ono što vam raspored nalaže.

Ukoliko se osećate prilično dobro, možete da pokušate sa bržim tempom i nastavite da vežbate redovne. Međutim, ako se osećate loše, dajte sebi oduška.

Svaka prehlada i grip su različiti. Ukoliko imate simptome gripa kao što su umor, groznica, dijareja ili povraćanje najbolje je da preskočite vežbanje dok se ne oporavite.

Smatrajte da bi to mogao biti znak da prekomerno trenirate i da je vaš imunološki sistem ugrožen. Istraživanje pokazuje da dugotrajno vežbanje ima privremeni “prigušivački” efekat na imunološki sistem, čineći vas osetljivijim na spoljašnje faktore.

S druge strane, ako imate lek protiv prehlade za koji ste uvereni da deluje, u svakom slučaju, uzmite ga, ali budite svesni da je to verovatno placebo efekt, jer istraživanja do sada nisu uspela da pokažu da bilo koji dodatak ili lek sa sigurnošću sprečava ili leči prehladu

Danas objavljeno

Starinski rolat sa džemom bolji od štrudle

Zeljka

Probajte svako jutro različit obrok sa 9 namirnica i riješite problem sa odlaskom u toalet

Zeljka

Kako pravilno kiseliti kupus

Vanja A

Ostavite komentar