Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu: "Volga" na američkom testu - Video - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu: “Volga” na američkom testu – Video

GAZ 24, kod nas poznatiji kao “Volga”, proizvodio se od 1970. do 1992. godine i važio je za automobil koji je bio dostupan malom broju ljudi u Sovjetskom Savezu.

Iako je bio svetska supersila u mnogim oblastima, SSSR je zaostajao za razvijenim svetom kada je u pitanju auto-industrija.

U to su mogli da se uvere i naši vozači, s obzirom da su sovjetski automobili decenijama bili prisutni na tržištu SFRJ, a neki brendovi, poput Lade, čak su bili veoma popularni.

Na našim putevima je svojevremeno mogla da se vidi i poneka “Volga”, odnosno GAZ 24, koja je za Amerikance bila prava nepoznanica.

Sa druge strane, ovaj automobil je u SSSR-u slovio za prestižnu, komfornu limuzinu, u kojoj su se vozili odabrani.

GAZ 24 se uz neznatne stilske intervencije proizvodio preko dve decenije, a Rusi su čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza nastavili da prave ovu limuzinu još gotovo 20 godina pod raznim serijskim oznakama i uz određena unapređenja – ali se dizajn vrlo malo menjao.

Jedan dobro očuvani primerak “Volge” iz 1988. godine (verzija GAZ 24-10) dospeo je u ruke poznatog američkog jutjubera Daga DeMura, koji je bio nemilosrdan prema ovom reliktu automobilske prošlosti.

Pogledajte njegova zapažanja o nekadašnjoj luksuznoj sovjetskoj limuzini:

B92
Foto: GAZ

Danas objavljeno

Ples po snjegu Lamborghinija LM002

Vanja A

ZEEKR 001, PODESIVI KLIRENS / 0-100 KM/H U 3,8 SEKUNDI

Vanja A

Električni Zhiji L7 iz Kine

Vanja A

Ostavite komentar