Kako su slike u Portret režimu na telefonima tako dobre? Google objašnjava - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kako su slike u Portret režimu na telefonima tako dobre? Google objašnjava

Najnoviji flegšip kompanije Google – Pixel 4 – poznat je po izuzetnom softveru fotoaparata. Za sve one koje zanima kako funkcioniše, Google je rešio da otkrije više o načinu rada Portret režima, objašnjavajući kako funkcioniše dual-pixel sistem automatskog fokusiranja.

U portretnom režimu kamera se fokusira na primarni objekt i zamagljuje pozadinu, prenosi Endgadget. To čini pomoću tehnologije mašinskog učenja kako bi procenila udaljenost predmeta od fotoaparata i omogućila da primarni objekat bude prikazan oštro dok sve ostalo može biti zamagljeno.

Da bi odredio dubinu, Pixel 4 snima sliku pomoću dve kamere, široke i telefoto kamere, koje su udaljene 13 mm. Ovo stvara dva malo različita zapisa istog prizora, koji se, baš kao kod ljudskih očiju, koriste za procenu dubine.

Pored toga, kamere takođe koriste dual-pixel tehniku koja svaki piksel deli na pola i snima svaku polovinu sa po jednim sočivom kako bi se dobila još preciznija procena.

Pored toga, Google je poboljšao i “bokeh” efekat, odnosno zamagljenost pozadine, tako što softver najpre zamućuje sirovu sliku, a zatim primenjuje dalje efekte zbog čega je pozadina lepo zamućena, ali se takođe zadržava i zasićenost boja.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

Vanja A

Istražuju se tvrdnje o curenju telefonskih brojeva WhatsApp korisnika

Vanja A

Apple testira jedan od bitnih noviteta za iOS

Vanja A

Ostavite komentar