Kako su političari postali kriminalci ili posledice (ne)pouzdanog (ne)prepoznavanja lica - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Kako su političari postali kriminalci ili posledice (ne)pouzdanog (ne)prepoznavanja lica

Propratne manifestacije tehnologije prepoznavanja lica (facial recognition) u Americi dovoljno su se nagomilale da proizvedu snažnu kontru takvoj praksi.

Iako se u liberalnom maniru kritikuje sama ideja preterane prismotre, neprofitna organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) ne propušta priliku i da naglasi njenu nepouzdanost.

Prošlog jula, prilikom pobune protiv projekta Rekognition (koji je sprovodio Amazon u saradnji sa administracijom), taj sistem je testiran na fotografijama američkih kongresmena.

Kako je bogata baza privedenih i osuđivanih lica pogrešno ocenila, 28 kongresmena su kriminalci. Prilikom podnošenja ovogodišnje inicijative AB1215, koja bi proglasila prepoznavanje lica od strane policijskih kamera nezakonitom na teritoriji Kalifornije, test je ponovljen, sa sličnim rezultatima.

Ovog puta, broj počinilaca je manji za dvoje, ili tehnologija napreduje, ili je prosto uzorak manji, prenosi Svet kompjutera.

Osim komične, pajtonovske premise da su za nepristrasnu mašinu političar i kriminalac isto, izgleda da je rano da se zakon bezrezervno osloni na veštačku inteligenciju.

Danas objavljeno

Kada poželite da ekran telefona bude veliki kao TV – i to rotirajući

Zeljka

Android 12 donosi inovaciju: Olakšava slanje SMS poruka

Zeljka

Nova senzacija prestigla Dotu 2 – sledeći cilj je šampionsko mjesto

Zeljka

Ostavite komentar