Kako su hakeri ojadili bankomate u BiH za 2,5 miliona KM? - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako su hakeri ojadili bankomate u BiH za 2,5 miliona KM?

Prethodni vikend, tačnije od petka do nedjelje na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je naime uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 KM.

Ipak, istražitelji sumnjaju da je za dva dana sa brojnih bankomata u BiH ukradeno čak više od 2,5 miliona KM.

Kako piše portal “Klix.ba” radi se o bankomatima koje koristi više banaka koje posluju na području BiH. Policija za sada sumnjiči dvojicu uhapšenih Ukrajinaca, Aleksandra Ivanoviča Zajceva i Dmitra Jurioviča Bojku, ali se pretpostavlja da je u akciji velike pljačke bankomata učestvovalo još nekoliko osoba, s obzirom na količinu ukradenog novca.

Pljačka je vršena krajnje brzo i to tako što su pljačkaši putem specijalne opreme bez fizičkog oštećenja davali naredbu bankomatu da izbacuje novac. Međutim, postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi. Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u valovima. Pretpostavlja se da su pljačkaši u svoju akciju namjenski krenuli u petak i subotu, jer banke uoči vikenda obezbijede dovoljne količine novca u bankomatima. A s obzirom na količinu otuđenog novca pljačkaši su evidentno puna dva dana tražili određene pogodne bankomate i uzimali novac.

S obzirom da na svakom bankomatu postoji kamera, pomenuti portal piše da su određenim sprejom prskali kameru, kako bi izbjegli da budu snimljeni.

Očigledno im je koncentracija popustila u nedjelju, kada su uhapšeni u Bihaću. Kod dvojice privedenih Ukrajinaca navodno je pronađeno oko 100.000 KM novca. Ipak, gdje je ostatak od skoro 2,5 miliona KM za sada nije poznato.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar