2. Novembra 2021.

Kako su Amerikanci slupali nuklearnu podmornicu: “Nije bilo na mapi”

Big Portal

Istragom je zaključen da je podmornica udarila u podvodnu planinu koje nije bilo na mapama.

Američka nuklearna podmornica “Konektikat”, kako je preneo Sputnjik, pretrpela je oštec´enja prilikom tog sudara koji se dogodio 2. oktobra, a povređeno je 11 mornara.

Rezultati istrage predati su viceadmiralu Karlu Tomasu, komandantu Sedme flote američke mornarice, koji c´e “odrediti dalje akcije, uključujuc´i i one u vezi sa odgovornošc´u”.

Na podmornici je oštec´en prednji deo, uključujuc´i i rezervoare za balast, pa je morala nedelju dana da putuje površinom do Guama na osnovnu popravku, kako bi mogla da bude transportovana na dalje radove.

Još nije poznato kada c´e podmornica napustiti Guam, kako bi na njoj bili izvedene opsežnije popravke.

Incident je dobio i geopolitičke dimenzije, buduc´i da se odigrao u Južnom kineskom moru, te je kinesko ministarstvo spoljnih poslova tražilo da Vašington objavi njegove detalje.

Nedavno je Peking zatražio “više od nejasnog saopštenja”, dodajuc´i da “takav neodgovoran pristup i zataškavanje incidenta u Južnom kineskom moru primorava zemlje tog regiona i međunarodnu zajednicu da se zapitaju o istinitosti incidenta“.

Portparol kineskog ministarstva Džao Liđijen rekao je da SAD treba da objasne zašto je nuklearna podmornica poslata u to područje i da daju detalje u šta je udarila.

Incident u Južnom kineskom moru prvi je podvodni sudar u kom učestvuje američka podmornica od 2005. godine, kada je nuklearna podmornica “San Francisko” udarila u podmorsku planinu nedaleko od Guama, pri čemu je jedan mornar poginuo, a vec´ina od 136 drugih članova posade je povređena.

Druga plovila američke mornarice takođe su doživela niz incidenata u Azijsko-pacifičkom regionu, pa su se tako avgusta 2017. sudarili razarač “Džon Mekejn” i tanker nedaleko od Singapura, kada je poginulo 10 američkih mornara. Dva meseca ranije, razarač “Ficdžerald”, dok je bio na tajnom zadatku nedaleko od Japana, udario je u brod koji je prevozio kontejnere, kada je poginulo sedam članova posade.

Iste godine, krstarica “Antietam” nasukala se u Japanu i izazvala ekološki incident zbog izlivanja nafte u Tokijskom zalivu, dok se takođe krstarica “Lejk Šemplen“ sudarila sa južnokorejskim ribarskim brodom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare