Kako smijeniti Trampa mjesec dana prije izbora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kako smijeniti Trampa mjesec dana prije izbora

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa najavili su da će se pozvati na prilično opskurni ustavni amandman i pokušati da smene Donalda Trampa.

Taj pokušaj smene američkog predsednika dolazi svega mesec dana pre predsedničkih izbora.

Plan koji je predstavila šefica demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi predviđa pozivanje na ustavni amandman kojim je moguće, ali i ne baš preterano verovatno, smeniti predsednika na osnovu procene njegovo sposobnosti da vodi naciju i na njegovo mesto postaviti potpredsednika Majka Pensa, piše RTS.

Pelosi je najavila da će u petak podneti inicijativu za aktiviranje 25. amandmana američkog Ustava, ali su šanse da će demokrate uspeti da smene Trampa u domenu naučne fantastike, jer uz oba doma Kongresa, na ovakav razvoj situacije mora da pristane i Pens.

U četvrtak uveče, pišu američki mediji, nije bilo sasvim jasno da li Pelosi ima dovoljnu podršku u redovima demokrata za ovakav potez.

Suštinski, glavni argument Nensi Pelosi je pitanje “da li je Tramp mentalno sposoban” da vodi državu zbog medikamenata koje prima kao deo terapije zbog kovida 19.

“Predsednik je sada, recimo tako, u drugačijem stanju… Nemam odgovor na takvo ponašanje. Ima onih koji kažu da kada si na steroidima ili imaš kovid 19 možeš da imaš neki poremećaj u rasuđivanju”, rekla je Pelosi za televiziju Blumberg.

Tramp je, početkom sedmice,proveo tri dana u vojnoj bolnici pošto je utvrđeno da ima koronavirus.

Prošle godine, demokrate su pokrenule proces opoziva Trampa, ali ta inicijativa nije dobila podršku Senata u kojem većinu čine republikanci.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Preminuo Banjalučanin povrijeđen u požaru

M.

SZO pozvala Tanzaniju da sledi nauku; Predsednik: “Vakcina dio strane zavjere za širenje bolesti”

M.

Pojavio se “danski soj” kovida 19: Lakše zaobilazi imuni sistem organizma

M.

Ostavite komentar