25. Jula 2021.

Kako smanjiti svrab nakon uboda komarca?

Big Portal

U početku možda nećete primetiti ubod jer pljuvačka komarca utrne kožu pre nego što je probuši. Međutim, nekoliko minuta kasnije veroatno ćete videti izbočinu koja je crvena i svrbi, a koja će se nakon par dana najvjerovatnije pretvoriti u crvenkastosmeđe ili tamno mesto nalik na modricu, piše Avaz.

Podložnost ubodima komaraca razlikuje se od osobe do osobe, a zavisi od proizvodnje mlečne kiseline u organizmu, dok drugi faktor može biti krvna grupa. Istraživanja sugerišu da su ljudi s krvnom grupom O privlačniji komarcima, što je možda razlog zašto ih ujedaju češće od ostalih.

U većini slučajeva ubodi komaraca nestanu sami za otprilike dva do tri dana, a uz sledeće savjete možete ublažiti svrb i otok.

Led ili hladna obloga

Preko mesta uboda stavite par kockica leda (umotanih u maramicu ili krpu) ili hladni peškir kako biste smanjili otok. Niske temperature i led mogu smanjiti upalu, a hladnoća takođe umrtvljuje kožu, što vam može pružiti trenutno, ali kratkotrajno olakšanje.

Ne ostavljajte led direktno na mestu uboda duže od pet minuta (poželjno je i kraće) jer može oštetiti kožu!

Smesa od sode bikarbone

Napravite smesu od jedne kašike sode bikarbone i pola kašike vode kako biste smanjili oticanje i svrb. Nanesite smesu na ubod i ostavite da stoji 10 minuta pre ispiranja.

Aloe vera

Za ovu biljku se pokazalo da ima protivupalna svojstva i može pomoći u zaceljivanju lakših rana ili smirivanju infekcija. Zbog toga se može koristiti i za zaceljivanje uboda insekata.

Da biste to ostvarili presecite list biljke na pola, pa komadić unutrašnjosti koja podseća na gel nanesite na nadraženo područje. Ostavite da se osuši i prema potrebi nanesite ponovo.

Izvor: Prva

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare