Kako smanjiti pretjerano znojenje? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako smanjiti pretjerano znojenje?

Osobe sklone prekomjernom znojenju kod kojih za to nema nekog posebnog zdravstvenog uzroka, veoma teško podnose visoke ljetnje temperature, a stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji će im pomoći da smanje pojačan rad znojnih žlijezda ne koristeći antiperspirante.

Jedan od načina je, kažu nemački farmaceuti, konzumiranje manje količine crvenog mesa za vreme sparnih letnjih dana.

Upozoravaju da i neke veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki takođe mogu da utiču na pojačano lučenje znoja iz znojnih žlezda, jer, poput crvenog mesa, sadrže hemijska jedinjenja poznate kao purini.

Purini su aromatske organske komponente prisutne u skoro svakoj namirnici. Neprestano se proizvode u organizmu i važna su komponenta ćelija, ali pojedina hrana je posebno bogata purinima: školjke, rakovi, kupus, spanać i špargle.

Postoji još jedan način koji doprinosi smanjenom znojenju – suzdržavanje ili konzumiranje što manje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.

Znojenje je prirodna reakcija organizma na telesnu toplotu i deluje kao sistem hlađenja. Znoj sam po sebi nema miris. Ali nastaje kao reakcija na bakterije koje nastanjuju kožu. Što je lična higijena na višem nivou, bakterija će biti manje, a tako će i mirisi nestati.

Mesta sa kojih znoj ne uspeva da ispari brzo pružaju toplo i vlažno okruženje, a ono pogoduje bakterijama koje se hrane hemikalijama iz znoja. Brijanje pazuha omogućiće brže isparavanje znoja, a svakodnevno tuširanje smanjiće razmnožavanje bakterija na koži.

Dezodoransi prikrivaju miris tela, ali ne smanjuju znojenje, kao  ni razmnožavanje bakterija. Lokalna primena alkohola visoke otpornosti sprečiće razmnožavanje bakterija, ali može da iziritira kožu.

Nemački farmaceuti podsećaju da nekim ljudima pomaže puder za telo koji upija višak vlage, pa njegovo korišćenje preporučuju na delovima tela koji se nešto manje znoje.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Kokos kaša sa orašastim plodovima

Zeljka

Vrijeme je za kuhano vino. Ovo je najbolji recept ikada!

Vanja A

Jedna banana svaki dan! Zdravstvene prednosti banane!

Vanja A

Ostavite komentar