Kako slabe mjere u Italiji, desničarske partije kreću u “OFANZIVU” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kako slabe mjere u Italiji, desničarske partije kreću u “OFANZIVU”

U posljednja 24 sata u Italiji je manje od 300 osoba preminulo od korona virusa, ostali parametri takođe pokazuju usporavanje širenja pandemije, ali “Italija je još daleko od sigurne situacije”, upozorava “Fondacija Hume”, koja daje svakodnevne analize i prognoze vezane za koronu.

Ovo upozorenje, zasnovano na analizi dnevnih izvještaja o broju preminulih od zaraze, koja se smatra sigurnijom za određivanje realnog stanja nego analize koje se baziraju na ukuponom broju zaraženih, je veoma važno za tri miliona Italijana koji se vraćaju na posao 3. maja nakon 50 dana prinudnog odmora u uslovima totalne blokade države zbog pandemije korona virusa.

Kako se ublažava vanredna situacija, tako i političke partije kreću u ofanzivu i traže od premijera Đuzepea Kontea više otvaranja i slobode, a neke regije gdje su na vlasti desničarske partije prijete da će uprkos naredbi vlade same odlučiti o nivou ponovnog rada proizvodnih pogona.

Da bi ojačali svoje zahteve članovi desničarske Lige okupirali su parlament, tamo čak i spavaju, a vođa Bratstva Italije Džordža Melone traži nove izbore.

Premijer odolijeva i napadima i pritiscima, a na zahtjeve za više slobode i otvaranja odgovara da se vlada rukovodi isključivo uputstvima stručnjaka i nauke i ponovio stav da bi simultano otvaranje svega i jednako u svim regijama, bez obzira na nivo zaraze i broj žrtava, pogoršalo zdravstvenu situaciju u cijeloj zemlji i prouzrokovalo još gore ekonomske probleme.

Čak je i papa Franjo pozvao partije da se ujedine i prevaziđu razlike.

Konte uvjerava da vlada radi u interesu građana, a mjere koje uvodi nisu dio ničije predizborne kampanje.

Prema podacima humanitarnih organizacija, raste broj ljudi koji traže pomoć. U Lombardiji je za 30 odsto povećan broj onih kojima je pomoć potrebna i za razliku od vremena prije epidemije kad su siromašni bili uglavnom stranci, sada raste broj Italijana koji ne mogu da pokriju osnovne potrebe za lijekovima i hranom.

Tanjug
Foto: Riccardo Antimiani/EPA

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar