Kako skuhati jaja bez kuhanja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako skuhati jaja bez kuhanja

Jaje za doručak mnogima je omiljeni jutarnji ritual, a posebno za vikend. Rokom sedmice obično nemamo vremena za kuhanje jaja, a savršeno jaje za doručak obilježava početak ugodnog vikenda.

Svako voli jaje pripremljeno na neki svoj način i obično dobro zna koliko minuta ga treba kuhati da bude mekano, tvrdo, srednje tvrdo ili gotovo tekuće, zavisno o želji.

Ali, ono što malo ko sa sigurnošću zna: šta se može napraviti da se spriječi da jaja puknu tokom kuhanja ili da voda ne prekipi? Rano vađenje jaja iz frižidera i probadanje onog debljeg kraja iglom prije vrenja može pomoći. Međutim, u jednom istraživanju, u kojem se kuhalo 3000 jaja, otkriveno je da se otprilike svako deseto jaje raspukne – bez obzira na to je li probodeno ili ne.

Trik: kuhati na pari umjesto u vodi

Srećom, postoji mnogo sigurniji trik: nemojte kuhati jaje u vodi, nego ga „kuhajte“ na pari. Tako ne može prsnuti, šporet ostaje suh, siguran od prelijevanja vode, a ova metoda također štedi energiju i vrijeme jer se mora zagrijati manje vode. Za „parenje“ jaja zapravo su vam potrebni samo lonac i sito koje možete objesiti u lonac. Naravno, ako ga slučajno imate, umetak za kuhanje na pari za lonac ili aparat za kuhanje na pari dobrodošli su. Inače, kuhanje na pari princip je električnog kuhala za jaja, koji neki od nas još poznaju iz mladosti, ali koji je izašao iz mode jer ga je u jednom trenutku snašla sudbina većine kuhinjskih naprava: višak je i skuplja prašinu.

Kuhanje jaja na pari: evo kako to funkcionira

Budući da se jaja ne kuhaju u vodi, nego se „kuhaju“ na pari, dovoljno je staviti u lonac dva do tri centimetra vode da zakipi. Onda stavite jaja u sito koje objesiš blizu površine vode. Na taj način jaja se kuhaju u pari bez pucanja, a i kasnije ćete ih lakše oguliti. Nakon 6 minuta (za meko kuhano) do 11 minuta (tvrdo kuhano), jaja za doručak su spremna i čekaju da ih s užitkom pojedete.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar