Kako se upada u crnu rupu Jutjuba? Pogledajte kako razmišljaju drugačiji od vas - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kako se upada u crnu rupu Jutjuba? Pogledajte kako razmišljaju drugačiji od vas

Društvene su mreže danas mesta gde najčešće tražimo vesti, a informacije na koje tamo nailazimo su raznorazne. Bilo da su tačne ili ne, lako ih je nekritički prihvatiti, naročito ukoliko su u skladu sa našim stavovima.

To znaju i tvorci algoritama koji preporučuju razne sadržaje (video isečke, vesti i objave) na društvenim mrežama, pa svojim posetiocima serviraju upravo ono što oni vole da gledaju, prenosi portal Bug.hr.

Tako se ljudi zatvaraju zatvaraju u “eho komore”, pojačavaju im se već utvrđena mišljenja i dodatno se podsiče polarizovanje društva. Međutim, da li ste se nekada zapitali šta to misle “oni drugi”, i zašto ne misle kao mi?

Zavirite na drugu stranu

Upravo tome služi nova internet stranica po imenu TheirTube. Ovaj prerađeni “njihov YouTube” daće vam na početku odabir opcije koju želite da istražite. Možete da odlučite da vidite kako je to biti frutarijanac, “prepper”, liberal, konzervativac, teoretičar zavera, ili osoba koja negira klimatske promene.

Nakon toga prikazaće vam se YouTube simulator, a u njemu će biti izbor nekoliko video-snimaka koje bi vam YouTube inače preporučio da pripadate “ekipi” koju ste odabrali.

Svačija početna YouTube stranica je drugačija, a ovaj servis ima nameru da vam prikaže kako svet izgleda sa tuđeg gledišta.

Projekt je finansirala fondacija Mozilla, koja je htela da skrene pažnju na moć YouTube algoritma.

Taj algoritam je, naime, zaslužan za 70% svih video-snimaka pregledanih na ovoj platformi. Ako uzmemo u obzir da se tamo svakog dana pregleda milijarda sati video-snimaka, jasno je da sistem preporuka ima vrlo veliku snagu u formiranju mišljenja, stavova i stvaranju eho komora koje uvek ponavljaju jedno te isto.

B92

Danas objavljeno

Muskovo bogatstvo je jednako ukupnom bogatstvu Billa Gatesa i Warrena Buffetta

V.R.

D-Wave tvrdi da može izgraditi gate model kvantog računara

V.R.

Šta će Apple predstaviti 18. oktobra i kako pratiti uživo?

V.R.

Ostavite komentar