15. Aprila 2025.

Kako se sve može korisiti ren: Iznenadićete se koliko je zdrav

Ren ili hren je azijsko povrće sa velikim listovima i belim korenom. NJegovo lišće se koristi za kiseljenje krastavaca, a od korena se pravi pikantni sos.

Ren je poznat kao prirodni antibiotik, po svojim svojstvima sličan belom luku i đumbiru. To je zbog sadržaja sinegrina, ulja sa snažnim antibakterijskim svojstvima koje daje hrenu dobro poznati slatki ukus.

Još jedno od njegovih čudesnih svojstava je analgetik: ren čini čuda od bolova u mišićima, pa se u narodnoj medicini od njega često prave tinkture.

Hren ima i dekongestivna svojstva, zbog čega se koristi tokom prehlade – može pomoći u uklanjanju sluzi i pročišćavanju disajnih puteva. Konačno, povrće ima moćna diuretička svojstva, tako da može pomoći kod otoka.

Pa, u kulinarstvu, ovaj koren se koristi kao pojačivač ukusa i sos za grickalice – samo narendan i pomešan sa paradajzom, belim lukom, crvenom paprikom ili se koristi u čistom obliku.

magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare