Kako se slao e-mail prije 30 godina - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Kako se slao e-mail prije 30 godina

Iako je danas sasvim normalna stvar da u samo nekoliko klikova pošaljemo sve potrebne podatke putem e-maila, nekad to zaista nije bio jednostavan niti lak zadatak.

Jer su, prije svega, rijetki posjedovali računar, a o internetu kakav poznajemo danas nije još bilo niti govora. Ali tehnološki stručnjaci koji su imali sreće posjedovati modem za internet vezu u Velikoj Britaniji, testirali su brzinu i pogodnost “elektronskog pisanja poruka putem telefonske linije”.

Naime, britanska mreža Thames Television objavila je urnebesan video svoje računarske emisije “Baza podataka” iz 1984. godine u kojem se u šest minuta, korak po korak, objašnjava postupak slanja elektronske pošte.

Video prikazuje stručnjaka koji spaja ogromni modem kako bi povezao svoj računar s Prestel mrežom. Ali prvo, on mora uspostaviti telefonsku vezu koristeći “rotacioni” telefon. Nakon uspostavljanja veze, korisnik se javlja na uslugu Micronet 800.

Micronet je bio rani davalac informacija dostupan putem Prestel mreže u Velikoj Britaniji tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. URL-ova tad još uvijek nije bilo, a svaka stranica na usluzi bila je numerisana.

Nakon toga, druga stručnjakinja demonstrira kako poslati elektronsku poštu koju domaćin prima te objašnjava na koji način se poruka može ispisati.

Izvor: Nezavisne/24sata

Danas objavljeno

LG za pet godina u gubitku 4,5 milijardi dolara, razmišlja o izlasku sa tržišta pametnih telefona

V.R.

Telegram nema end-to-end enkripciju po difoltu

V.R.

Gejmeri su 2020. proveli mnogo više vremena na Steam-u

V.R.

Ostavite komentar