Kako se riješiti mamurluka i posljedica prekomjernog unosa hrane? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako se riješiti mamurluka i posljedica prekomjernog unosa hrane?

Ne morate da popijete flašu žestine, niti da “pojedete vola” da biste sutradan osećali posledice. Nekad su dovoljna i tri pića, zavisi od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane, godina…

Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suva usta – dobro je poznata cena ludog novogodišnjeg provoda koja stiže na naplatu sutradan.

Ako niste poslušali savete da jedete pre odlaska „uranak-roštilj“ i da pijete umereno, sve su šanse da čete se probuditi mamurni.

Spavanje je najbolji lek i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka, savetuje doktorka Nada Macura.

Najgora posledica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže, popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok.

Macura za portal B92 kaže i da bi osobu koja je preterala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

“Može se desiti da upadne u alkoholnu komu, što je dramatično. Ukoliko su se i prejeli, treba pripaziti da ne povrate. Najbolje da postavimo tu osobu na bok dok spava da ne bi udahnuli to što povraćaju.”

Voće koje najbolje leči mamurluk su banane. A bilo koje sveže voće je u svakom slučaju dobra ideja. Pomoći će da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto verovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete, bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Dakle kad se probudite mamurni, doručkujte i unesite dovoljno tečnosti, pa nazad u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti kao rukom odnesen.

Slična pravila važe i za „prejedanje“

Naime, pun želudac menja percepciju i povišava nivo šećera u krvi. Prejedanje je opasno koliko i pijanstvo. Znate već kako se kaže posle obilnog ručka: „Varim sad, ne mogu da razmišljam“.

Zaboravite na narodnu “klin se klinom” izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rešenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani. Pijte što više vode, a jedini pravi lek je – vreme.

Danas objavljeno

Bakina kuhinja: Prijedlog za kompletan ručak

Zeljka

Nova studija: Kovid nije respiratorna, već vaskularna bolest

Zeljka

Maline su najzdravije voće, pune su hranjivih sastojaka

Vanja A

Ostavite komentar