Kako se mjeri brzina automobila? - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Kako se mjeri brzina automobila?

Postoji nekoliko načina za mjerenje brzine, a sve se svodi na okretanje točkova.

Kod starijih modela, senzor je bio na diferencijalu, jer je godinama taj način smatran za najpouzdaniji za mjerenje brzine. Diferencijal može biti samo sajlom povezan sa brzinometrom.

Kod modernih automobila, brzine se optički mjere putem senzora iz ABS sistema i mjeri se putem okretanja točkova, zbog toga je obim točka veoma važan.

Što je spoljašnji obim gume veći, točak će jednim punim obrtajem da pređe veći put. Ako je obim točka 1 metar – kada se jednom okrene, preći će put od jednog metra. Obim 2 metra – jednim okretanjem preći će 2 metra.

Brzinomer je kalibrisan prema tom obimu. Stoga, kada sistem registruje da se točak u vožnji okrenuo 100 puta, uzeće njegov obim i pomnožiti ga sa 100. Uzmimo kao primjer gumu dimenzija 195/65 R15. Ona ima obim od oko 2 metra.

Kada se taj točak tokom vožnje okrene 100 puta, to znači da je prešao 200 metara. Zatim nas interesuje za koje vrijeme je prešao tih 200 metara. Ako ih je prešao za 10 sekundi, to znači da se kretao brzinom od 20 metara u sekundi ili 72 km/h.

(B92)

Danas objavljeno

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile

D

Pet čestih grešaka vozača koje uništavaju mjenjač automobila

D

Lancia postaje premijum brend

D

Ostavite komentar