9. Septembra 2022.

Kako se mijenjala legendarna Mercedesova maska kroz istoriju

Big Portal

Kada je u pitanju ovaj estetski detalj, nema sumnje da su Mercedes i preostala dva nemačka premijum proizvođača ostavili upečatljiv utisak tokom poslednjih decenija.

Maske su vremenom bile sve ekskluzivnije, sa obiljem hroma i brojnim dodacima. A onda je BMW napravio drastičan korak i povećao masku, kako neki smatraju, do granice neukusa, a na pojedinim modelima ju je i osvetlio.

Mercedes i Audi su ostali tek nešto rezervisaniji, ali je onda elektrifikacija odradila svoje. Ugradnja električnog pogona direktno je uticala na veličinu, ali i samu površinu maske koja više ne mora da propušta vazduh za hlađenje.

Mercedes ju je zatvorio, najčešće tamnim panelom, ali uz još veću trokraku zvezdu. Zato je glavna uloga prepoznatljivosti automobila i dalje pristojno odrađena.

Maske hladnjaka prate evoluciju dizajna samih automobila. Sa svakom novom generacijom izgledaju modernije, a danas su se toliko izmenile da nemaju mnogo dodirnih tačaka sa originalnim dizajnom.

U slučaju Mercedesa to je Mercedes 35S sa kojim je Vilhelm Majbah predstavio svoju ideju hladnjaka sa izledom saća. Sama maska je osmišljena kako bi optimizovala hlađenje rashladne tečnosti, a time i motora.

Međutim, 1931. godine dolazi Mercedes 170 i iz korena menja stvari. Hladnjak je sad skriven iza maske koja ga štiti i postaje deo poklopca motora.

Sa dodatom trokrakom zvezdom, maska postaje zaštitni znak Mercedesa.

Od tada je maska tokom decenija evoluirala, pa je na kraju u konvencionalnom izdanju završila sa vertikalnim lajsnama, obiljem hroma i zvezdom u sredini.

U tom razdoblju izdvajaju se pedesete, kad je 300 SL Gullwing sa maskom koja ima horizontalnu lajsnu postao sinonim “sportskog lica Mercedesa”.

Od 2007. godine Mercedes je kupcima nudio dve osnovne varijante maske, klasičnu (Classic i Elegance) i sportsku (Avantgarde).

Poslednja u nizu promena je lansiranje električne EQ serije sa zatvorenom maskom, odozgo obrubljenom LED trakom.

Koliko će biti tržišno uspešna ovakva maska, pokazaće vreme i reakcije vlasnika automobila za trokrakom zvezdom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare