Kako se IZBORITI s komplikacijama poslije korone? Čak 30% pacijenata pati od OVIH komplikacija - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako se IZBORITI s komplikacijama poslije korone? Čak 30% pacijenata pati od OVIH komplikacija

Komplikacije nakon Kovid-19 mogu biti ozbiljnije nego sama infekcija, upozoravaju lekari.

Čak i za one pacijente koji su preležali koronu u blažem obliku postoji veliki rizik od infarkta, šloga, nastanka kardiovaskularnih bolestidijabeteseencefalopatije i drugih teških oboljenja.

Odložen Parkinson

Iako već drugu godinu živimo sa koronom, još uvek ne znamo sve niti o samom virusu, niti o njegovim komplikacijama. Kovid-19 se ponaša nepredvidivo, zato prognozirati posledice u dugoročnoj perspektivi je skoro nemoguće.

Dobro je poznato da je inače svaka infekcija – čak i banalni sezonski grip – opasna baš zbog mogućih teških komplikacija.Čajevi kao saveznici u borbi protiv komplikacijaU “Ruskom travaru” ćete naći recepte i doziranje čajeva koji će vam pomoći da ojačate imunitet, ojačate srce, prevenirate šlog i dijabetes, kao i čajeve protiv neuroloških komplikacija. Na spisku su i čajevi koje do sad sigurno niste konzumirali, a imaju jaka dejstva na celokupan organizam.

One se ponekad pojavljuju tokom akutnog perioda – ali u nekim slučajevima mogu se odložiti, to jest, ne nastaju odmah, već neko vreme nakon infekcije.

Tako je, na primer, bilo tokom Prvog svetskog rata. Tada se čovečanstvo suočilo sa novom bolešću, koja je ličila na grip, ali imala specifičan simptom: zaraženi pacijenti su često upadali u stanje hibernacije.

Ova bolest, čiji uzročnik i do sada nije poznat, dobila je naziv letargični encefalitis.

Mnogi bolesnici koji su preležali letargični encefalitis, posle nekoliko godina su se suočili sa teškom komplikacijom – kod njih se razvio Parkinsonov sindrom, odnosno degenerativne promene u mozgu.

Blagi oblik, teške komplikacije

Hoće li i Kovid-19 imati odložene posledice – za sada niko ne zna. Ali trenutni podaci nisu mnogo ohrabrujući. 

Čak i nakon blagog toka korona virusa, 30% pacijenata pati od komplikacija.

Srčane abnormalnosti pronađene su u 78% pacijenata koji su preležali koronu, upala miokarda – kod 60%, 76% pacijenata su imali visok nivo enzima troponin, koji je inače pokazatelj oštećenja srca.

Čak i nakon blagog toka korona virusa, 30% pacijenata pati od komplikacija. Lekari tvrde: postkovidni sindrom ili Long-Kovid (“dugotrajni kovid”) često je posebno težak baš kod onih pacijenata koji su imali blagi oblik akutnog stadijuma infekcije. Zbog smanjenja imuniteta, virus, iako već neaktivan, dugo cirkuliše u organizmu – a imuni sistem ne može da ga se reši ni na koji način.

Klinička slika “produženog kovida” kod različitih pacijenata je isto različita. Među glavnim simptomima su bolovi u grudima, kao i lupanje srca, stalna malaksalost, kašalj i disfunkcijadigestivnog trakta. Čak i nakon blagog oblika koronavirusa, može doći do neuromialgije –  jakog bola u mišićima.

Kompletan tekst i još mnogo zanimljivih tema pročitajte u najnovijem, štampanom izdanju “Ruskog travara”.

Danas objavljeno

Pita sa jabukama i šljivama bez šećera

Zeljka

SZO preporučila koktel antitijela protiv kovida

Zeljka

Stiže alternativa injekciji – vakcina u obliku spreja za nos čeka treću fazu ispitivanja

Zeljka

Ostavite komentar