Kako se Indija rješava ilegalne gradnje: Bez stana ostali bankari, direktori… - BIGportal.ba
Uncategorized

Kako se Indija rješava ilegalne gradnje: Bez stana ostali bankari, direktori…

Vlasti jugozapadne indijske države Kerale srušile su u subotu dva luksuzna stambena kompleksa na obali jezera Vembanad, zbog narušavanja ekoloških propisa.

Vrhovni sud naložio je u maju prošle godine rušenje, nakon što je specijalni komitet utvrdio da je izgradnja tih zgrada narušila propise o zaštiti obalskog područja, prenosi BBC.

Trebalo bi da budu srušena još dva solitera, te će tako sa zemljom ovog vikenda biti sravnjena 343 stana, koji su domovi oko 2.000 ljudi.

Kako mediji prenose, radi se o jednoj od najvećih akcija rušenja stambenih zgrada do sada u Indiji.

U subotu je prvo „pao“ kompleks „H2O Svete vjere“, u kojem se nalazi 90 stanova. Uslijedilo je rušenje kula bliznakinja Alfa Serena, visokih 55 metara.

Vlasti su ostale neumoljive, uprkos prošlogodišnjim protestima ugroženih stanovnika tog naselja.

Jedan od stanara Šemsudin Karanagapali rekao je da njegova žena i djeca nisu mogli da gledaju rušenje, jer je za njih bilo „suviše bolno da posmatraju kako im se snovi raspršuju pred očima“. „Ćutke smo otpatili“, rekao je on za agenciju Frans pres.

Bez stana ostali bankari, direktori…

Vlasti Kerale za upravljanje obalskim zonama (KCZMA), osnovane kako bi se spriječilo uništavanje obalskih i pomorskih oblasti, saopštile su da su lokalne vlasti izdale dozvolu za gradnju pomenutih zgrada, ali bez odobrenja KCZMA. Prema njima, lokacija na kojoj su izgrađeni stanovi, u opštini Maradu, je posebno osjetljiva oblast u kojoj gradnja novih objekata nije dozvoljena.

Pošto su luksuzni stambeni kompleksi izgrađeni, u njima su, između ostalih, svoj dom našli bankari, direktori i bogati penzioneri.

U maju prošle godine, Vrhovni sud je presudio u korist KCZMA, naloživši rušenje zgrada i ocenjujući da su graditelji narušili građevinske propise.

Sud je zaključio da se radi o nelegalnoj gradnji, koja predstavlja „ogroman gubitak“ za životnu sredinu. Podsjetio je, takođe, i na razorne poplave 2018. u Kerali, navodeći da su one bile posljedica „totalnog narušavanja životne sredine i nelegalnog zaposedanja obalskih oblasti“.

Posle presude Vrhovnog suda, neki stanari su prvobitno odbili da napuste svoje domove. Međutim, vlasti su im isključile vodu i struju, ne ostavljajući im drugi izbor nego da napuste svoje stanove.

Prema pisanju lokalnih medija, vlasti Kerale, koja ima 600 kilometara obale duž Arabijskog mora, moraće oštećenim stanarima da plate „privremenu kompenzaciju“ od oko 35.000 dolara.

Izvor. Bankar

Danas objavljeno

Upoznajte majku Zlatana Ibrahimovića: S muškarcima nije imala sreće, a prema djeci je bila stroga

Vanja A

Institut će preporučiti ograničavanje okupljanja u Srpskoj

M.

Instagram najavljuje tri nove opcije feeda (uključujući hronološki feed)

Vanja A

Ostavite komentar