Kako riješiti kosovski čvor? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kako riješiti kosovski čvor?

Put za uključivanje SAD, Rusije, Kine i drugih u proces dijaloga Beograda i Prištine mogle bi da budu međunarodna konferencija o Balkanu ili šatl diplomatija.

To pišu “Večernje novosti”.

Prema Živadinu Jovanoviću, bivšem ministru spoljnih poslova SRJ, prvi korak bio bi sastanak političkih direktora ministarstva spoljnih poslova pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, plus Njemačke i Italije.

To bi, smatra on, mogao da bude “pripremni format” koji bi obuhvatao članice nekadašnje Kontakt grupe za Kosovo, koje su imale aktivnu ulogu u procesu rješavanja kosovskog pitanja prije NATO agresije i stalne članice SB koje su učestvovale u zaustavljanju te agresije.

Na ovom nivou napravio bi se izvještaj koji bi se slao sledećoj instanci, ministrima spoljnih poslova tih zemalja. U sljedećoj fazi, kako smatra Jovanović, nastupila bi šatl diplomatija sa Beogradom i Prištinom i u momentu kada se dođe do rješenja prihvatljivog objema stranama, ono bi se proslijedilo u SB UN.

“Sve ovo nekome može da izgleda kao da je na dugom štapu, ali žurba nije saveznik u ovom procesu”, smatra on.

Rusija i Kina nisu sekundarne sile koje žele samo da se izjasne o onome što drugi misle, već hoće da odlučuju o rješenjima. Kako kaže Jovanović, zbog toga je logično da njihova uloga bude vidljiva u procesu dolaska do dogovora, a ne samo u aminovanju za stolom SB. Ako bi pred SB stigao prijedlog iz Brisela u čijem krojenju one nisu učestvovale, jasno je da bi on bio u skladu sa geopolitičkim interesima zapada, napominje on.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Ugašen požar u fabrici „Sloboda“, evakuisano desetak porodica

M.

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

M.

Lokalni izbori test za Makrona, ulog veliki

M.

Ostavite komentar