10. Maja 2021.

Kako različite vrste luka utiču na organizam

Big Portal

Gotovo nijedno jelo ne može da se zamisli bez luka, a da li znate koja vrsta u koje jelo ide? Crni se najčešće koristi kod kuvanih obroka, a reč je o luku sa najjačim ukusom, pa zato predstavlja najbolji izbor za većinu jela.

Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidantima.Luk prema terapijiMladi luk je pun vitamina C i odličan je za kosti. Crveni je dobar sa srčane bolesnike i prevenciju kancera. Beli luk se reporučuje dijabetičarila jer reguliše šećer u krvi.

Crveni luk je za hamburgere, a beli ide uz ribu.

Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.

U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk – bogat je vitaminima K i C, a veoma popularan u kineskoj i japanskoj kuhinji.

Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili soseva za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare