Kako rade kamere kod Samsung Galaxy S10 uređaja? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kako rade kamere kod Samsung Galaxy S10 uređaja?

Teško je danas zamisliti život bez pametnih telefona. Teško je i zamisliti da se prvi mobilni telefon pojavio pre više od 40 godina i bio težak.. pa skoro kilogram!

No, poslednjih godina svedoci smo intenzivnog razvoja kada je reč o pametnim telefonima. Novi modeli ovih uređaja pomeraju granice tehnologije u svakom smislu, pa bilo da su stvar potrebe ili samo prestiža, odavno već ne služe samo za obavljanje razgovora. Koristimo ih i za slanje poruka, surfovanje internetom, gledanje različitog sadržaja, poslovnu korenspondenciju i naravno, fotografisanje i snimanje.

Kamere na pametnim telefonima toliko su napredovale da ljudi najčešće uređaje i kupuju zbog njih. Ne preuveličavamo kada kažemo da je fotografija postala primarni način da izrazimo sebe, a putem društvenih mreža obavestimo i druge o tome kako izgledamo, kako se osećamo ili kakvu smo neverovatnu fotografiju napravili. Zato su nam i potrebne kamere koje će napraviti, ni manje ni više – savršene fotografije.

Najnoviji Samsung uređaji, Galaxy S10, S10+ i S10e, stižu sa inteligentnim i moćnim kamerama, sa kojima korisnik zaista dobija upravo to. Neverovatno realnu i savršenu fotografiju. Pa kako u stvari radi sistem kamera kod ovih telefona i pravi takve fotografije?

Više nego pažljivo su odabrana sočiva koja korisnici traže kod telefona. Galaxy S10+ ima tri zadnje i dve prednje kamere, Galaxy S10 tri zadnje i jednu prednju kameru, dok Galaxy S10e stiže sa dve zadnje i jednom prednjom kamerom. Sva tri uređaja koriste gotovo identičan sistem zadnjih kamera, a Super brzi Dual Pixel senzor je glavna, širokougaona kamera od 12 megapiksela na sva tri uređaja. Sistem kamera sastoji se još i od ultraširokog objektiva sa vidnim poljem od 123 stepena (skoro kao ljudsko oko) i 16 megapiksela prvi put u S seriji, takođe na sva tri modela; dok Galaxy S10 i S10+ imaju i telefoto kameru od 12 megapiksela. Telefoto sočivo i Super brzi Dual Pixel poseduju Optičku stabilizaciju (OIS), dok ultraširokougaono sočivo ima Super stabilizator.

Dvostruka blenda instalirana je na zadnjoj širokougaonoj kameri, i koristi se za prilagođavanje i optimizaciju osvetljenja. To znači da se kamera prilagođava uslovima osvetljenja, kao ljudsko oko. Ukoliko se fotografiše po sunčanom danu, kamera će koristiti manji otvor blende f/2.4, a u neverovatno slabijim uslovima osvetljenja onda će blendu otvoriti maksimalno na f/1.5 kako bi se dobile svetle fotografije i bez blica. Telefoto kamera donosi 2X optički zum bez gubitka kvaliteta, a može se ići do 10X zuma. Za rezultat dobijamo jasne, oštre, precizne fotografije, bogate detaljima.

Ono što zaista predstavlja revolucionarnu novinu je i to da i prednja i zadnja kamera mogu da snimaju do UHD kvaliteta, a zadnja kamera nudi snimanje u HDR10+ kvalitetu. Galaxy S10 telefoni podržavaju snimanje u 4K rezoluciji do 60 fps.

Sa Galaxy S10, a tek sa S10+ moguće je da postanete kralj ili kraljica (ne mature), već selfija. Jer ovi telefoni dolaze sa najboljom prednjom kamerom, a Galaxy S10+ sa čak dve. Oba telefona za glavni senzor koriste širokougaoni senzor od 10 MP, s otvorom blende f/1.9, ali i Dual pixel PDAF tehologijom. To je prva kamera koja ovu tehnologiju ima sa prednje strane. Fantastičan autofokus na prednjoj kameri zaista je vredan svakog pomena.

Kamera besprekorno fokusira, pravi sjajne snimke sa bokeh efektom, a može da fokusira i više osoba na slici i dodatno raširiti kadar uz podešavanje multi fokusa. Kod S10+ moguće je birati senzor od 10 megapiksela ili senzor za dubinu od 8 megapiksela.

Kamera na Galaxy S10 uređajima je još inteligentnija uz funkciju za obradu podataka, Scene Optimizer tehnologiju i funkciju Shot Suggestion. Sa ovim funkcijama moguće je snimanje bez ručnog podešavanja parametara, dok kamera daje preporuke šta snimiti i preporuke za kompoziciju fotografija.

Ništa manje važno, i vredi da napomenemo. Galaxy S10 uređaji imaju jedinstveni Infinity-O-Display u okviru koga se nalazi ceo niz senzora i tehnologija za kameru, za maksimalni ekran od ivice do ivice. Takođe, stižu sa prvim dinamičnim AMOLED ekranom, sa HDR10+ sertifikatom, koji pruža živopisno jarke boje i izvanredni kontrastni odnos za još dublje crne nijanse i još svetlije bele nijanse. Novina na ekranu je i ultrazvučni skener otiska prsta koji čita 3D konture palca – a ne 2D sliku njegove površine. Ova tehnologija čini da su podaci korisnika bezbedni kao da su u sefu. I to nije sve što dolazi uz novu seriju, tu su i mogućnost bežičnog deljenja energije, poboljšanje performanse veštačke inteligencije i inteligentnog Wi-Fija, što čini Galaxy S10 seriju najinteligentnijom do sada.

B92

Danas objavljeno

EK nudi EK-Quantum Vector RTX 3080/3090 Lignum Edition vodene blokove

Zeljka

iOS dobija globalnu Picture-in-Picture podršku za YouTube

Zeljka

Samsung proizvodi savitiljive ekrane za Google

Zeljka

Ostavite komentar