Kako proveriti akumulator pred zimu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kako proveriti akumulator pred zimu

Da vam se ne bi desilo da u hladno zimsko jutro ne možete da upalite auto zato što je akumulator “otkazao poslušnost” – provjerite ga na vrijeme.

Kako se proverava akumulator? Možete li to sami da uradite? Šta je potrebno za proveru? Koliko je takva provera pouzdana?

Krenimo redom, pošto je ova problematika malo komplikovanija, a pritom ćemo dati i savete kako da produžite život akumulatoru.

Ne čekajte da akumulator “crkne”

Nije problem samo u tom jednom jutru kada ćete imati problem da upalite auto. Problem je u tome što akumulator može da vam napravi isti problem više puta tokom zime. Istovremeno mu se posledično skraćuje i životni vek.

Dakle, ako akumulatoru posvetite odgovarajuću pažnju, ne samo da vam neće praviti problem te zime, nego će potrajati bar godinu ili dve duže.

U svakom slučaju, ne čekajte da potpuno “crkne”, do tačke kada više nema šanse za popravku ili kada više nema svrhe da se dopunjava pošto će vrlo brzo ponovo da otkaže.

Koji su znakovi da nešto nije u redu sa akumulatorom?

Osim očiglednog problema kada akumulator ne može da startuje motor, ovi simptomi upozoravaju na nevolju:

– otežano verglanje

– treperenje na instrument tabli prilikom startovanja vozila

– restartovanje radija

Tu su i razni drugi “znakovi” koje ne treba ignorisati, već treba prvo proveriti akumulator:

• neuobičajeno ponašanje osvetljenja kabine prilikom startovanja motora (npr. treperenje, kratko gašenje, itd.)

• problemi u radu razne opreme koja koristi el. energiju – npr. podizači stakala, naročito kada je motor ugašen!

• otežana startovanja motora nakon što auto duže miruje, čak i bez niskih temperatura

• itd.

Foto: dzystudio/Shutterstock

Ukoliko se samo jednom javi potreba da palite auto na kablove, nešto definitivno nije u redu ili sa autom ili sa akumulatorom, bez obzira koliko niska temperatura bila.

Naravno, ako ste ostavili upaljene farove na parkiranom (ugašenom) autu, to je već druga priča. Ili ako ste 1. maja odvrnuli muziku na nekom izletištu ili šumi, a pritom još imate malo jači audio sistem, pa tek kasnije shvatite da muzika izvlači više “struje” iz akumulatora nego što ste mislili.

Možda je nešto drugo “izvuklo struju”, ali bez obzira šta je uzrok, preporučuje se da nakon takvog “incidenta” proverite akumulator u servisu i dopunite ga.

Ovo nije veliki trošak, a može da vam uštedi mnogo novca, vremena i nerava. Konkretno, ako su samo upaljeni farovi dok je auto bio ugašen bili problem, onda ćete akumulatoru punjenjem na punjaču u velikoj meri produžiti životni vek.

Foto: 13_Phunkod/Shutterstock

Ali ako je nešto drugo problem – taj problem treba naći i rešiti što pre. Često vozači dozvole da ih akumulator potpuno “izda” i po nekoliko puta u toku zime kada su niske temperature. Smatraju da samo treba da preguraju do toplijih dana i da će onda sve biti u redu.

Kada motor neće da startuje, uglavnom pozovemo nekoga i rešimo problem uz pomoć kablova za paljenje ili na guranje, što kod novijih automobila treba strogo izbegavati.

Razgovarali smo sa stručnjacima iz “Akumulator centra” iz Zemuna. Jedno od glavnih pitanja bilo je – kako da znam da je akumulatoru definitivno došao kraj?

Odgovor glasi da se to može pouzdano utvrditi samo u specijalizovanom servisu. Ako i nakon punjenja od deset sati akumulator ne može da startuje motor, to znači da je najverovatnije vreme za zamenu, naravno, ukoliko je punjač ispravan.

Foto: Freedomz/Shutterstock

Pitali smo i može li i kako vozač sam da proveri akumulator? Samostalna provera je moguća uz pomoć unimera, tako što se meri napon.

Akumulator bi trebalo proveravati na tri, šest ili devet meseci – u zavisnosti od uslova vožnje. To važi i za period nakon isteka garancije i za vreme garancije.

Merenje napona klasičnim unimerom ne može da nam pokaže kompletno stanje akumulatora, pošto je napon samo jedan od faktora.

Merenje napona nije 100% pouzdana metoda, ali ipak može da ukazuje da, na primer:

1) manje od 10,5 volti: akumulator je neispravan ili duboko ispražnjen (treba proveriti auto)

2) 12 do 12,4 volti: prazan akumulator (treba dopuniti akumulator)

3) 12,6 do 12,8 volti: akumulator je dobar

4) iznad 13 volti – suv i neispravan akumulator ( treba proveriti auto)

Ipak, ukoliko želite da budete maksimalno sigurni u stanje akumulatora, najbolje je da to prepustite nekom specijalizovanom servisu za baterije.

Foto: BaLL LunLa/Shutterstock

Postoje brzi testovi koji su pouzdani oko 50% (često su besplatni), a osim ispitivanja samog akumulatora, uglavnom (bar bi trebalo) da podrazumevaju proveru odvlačenja struje na vozilu, proveru alternatora i povlačenje anlasera.

Naravno, šta će sve od ovih provera biti urađeno i koliko pouzdane rezultate će dati provere – zavisi od servisa do servisa. Zato se prvo raspitajte telefonom, a specijalizovani servisi su najbolji izbor.

Tu je i veliki servis akumulatora, koji je pouzdan 100% – o detaljima se raspitajte u nekom servisu.

Uglavnom, ukoliko je akumulator pretrpeo neka oštećenja, procenjuje se da li ta šteta može da se sredi.

Samostalno punjenje

Možete i sami da punite akumulator – i preventivno i ukoliko se ispraznio. Na tržištu postoji mnogo punjača. Od veoma jeftinih koji imaju samo osnovne funkcije, do kvalitetnih i inteligentnih sa zaštitom od prekomernog punjenja, zamene polova, sa kontrolom punjenja u zavisnosti od stanja samog akumulatora i toga do kojeg nivoa se napunio, itd.

Uglavnom, važi generalno pravilo da se akumulator puni sa 10% svog kapaciteta. To znači da, na primer, punjač od 4,5 ampera akumulator od 45Ah napuni za deset sati.

Generalno, ukoliko malo vozite ili uglavnom vozite na kratkim relacijama, povremenim dopunjavanjem možete akumulatoru znatno da produžite životni vek. Ali podsećamo da ako imate iole savremeniji automobil, da bi trebalo prvo da se upoznate sa odgovarajućim i bezbednim načinom punjenja akumulatora – npr. većina proizvođača kaže da bi akumulator trebalo izvaditi iz vozila ako treba da se puni.

Tu je i problem gubitka memorisanih podataka nakon što razni sistemi izgube napajanje strujom iz akumulatora ako se izvadi. U suštini, to nije veliki problem, samo treba znati šta i kako se radi, kako izbeći eventualne probleme ili ih srediti kada se napunjen akumulator vrati u auto.

Mnogo korisnih informacija može da se nađe u uputstvu za korišćenje automobila.

B92.

Danas objavljeno

Brabusova zvijer ima tri tone, a 100 km/h postiže za 3,7 sekundi

Zeljka

Voli Porsche, ali nikada neće prodati Daciu Sandero

Zeljka

Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h?

Zeljka

Ostavite komentar