Kako probleme u zdravstvu rješava premijer RS? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako probleme u zdravstvu rješava premijer RS?

Jedan od prvih koraka ka rješavanju duga u zdravstvu Republike Srpske je izmirenje obaveza prema zdravstvenom sistemu Srbije, najavio je predsjednik Vlade Srpske. Pored toga, građani Srpske će od naredne godine u bolnicama i kliničkim centrima Srbije biti tretirani kao domaći pacijenti, čime će se stvoriti značajne uštede u našem zdravstvenom sistemu.

“Nakon toga će fondovi zdravstvenih osiguranja Srpske i Srbije potpisati sporazum koji će omogućiti našim građanima da prilikom liječenja u tamošnjim zdravstvenim ustanovama budu tretirani kao domaći pacijenti. To znači da će zdravstvene usluge, koje budu pružane našim građanima u Srbiji, biti za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj do sada,” poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Dug u zdravstvu Republike Srpske premašuje milijardu maraka, a izmirenje obaveza prema Srbiji i uštede koje će se na ovaj način napraviti su samo kap u moru, poručuje Slobodan Stanić.

Ipak, rješavanje dugova kroz uzimanje novih kredita je loše rješenje, poručuje Slobodan Stanić.

To je trenutno slučaj sa Fondom zdravstvenog siguranja RS koji je uzeo 60 miliona maraka kredita i bolnicom Gradiška koja je uzela 5,2 miliona. Oba kredita su podignuta da bi se vratile već nagomilane obaveze, a Vlada Srpske garantuje da će ona iz budžeta vraćati ukoliko to oni ne budu mogli.

Da je zdravstvo trenutno stavka broj jedan na listi problema koje treba riješiti, saglasni su i poslodavci.

Bolnica Gradiška je, zaključno sa 31. oktobrom ove godine imala dug od 13 miliona maraka samo prema Poreskoj upravi RS i time zauzela drugo mjesto na listi najvećih dužnika. Prvo mjesto i dalje ubjedljivo drži Univerzitetsko – klinički centar Banja Luka sa dugom od nevjerovatnih 66 miliona maraka.

BN TV

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar