Kako prepoznati da je maslinovo ulje kvalitetno - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako prepoznati da je maslinovo ulje kvalitetno

Tedi Čiavalon iz istarskog grada Vodnjan, koji se više od dvije decenije bavi uzgajanjem maslina i prodaje maslinovo ulje u 23 zemlje, kaže da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na način kako treba, te da se ne smije vjerovati etiketama.

“Nemojte vjerovati nijednoj etiketi, niti jednom proizvođaču, ukljujučujući i mene, već sami sebi. Otvorite bocu, stavite malo ulja u čašicu, zagrijte je, jer na 27 stepeni Celzijusa maslinovo ulje kreće da evaporira i osjete se malo bolje mirisi i ukusi”, savjetuje Čiavalon.

Ono što morate da osjetite jeste – na nos mora biti zeleno kao svježe pokošena trava i voćno, a na ukus pikantno i gorko, napominje on, toliko da se nekada zakašljete, a nekada i suze mogu da krenu na oči.

Kako prepoznati da je maslinovo ulje kvalitetno

“Ako je maslinovo ulje zeleno, voćno, pikantno i gorko mi govorimo o prirodnom, nepatvorenom ulju dobijenom iz ploda masline, nebitno da li je ono proizvedeno u Istri, Grčkoj, Italiji ili Maroku, apsolutno nema veze”, ističe Tedi Čiavalon.

Osim toga, prženje na maslinovom ulju nije kancerogeno ako se radi o pravom maslinovom ulju, a u uljari Čiavalon kažu da pravo maslinovo ulje može da istrpi i visoke temperature, te da se u njemu bez problema može pržiti i pomfri, ali da to nije baš isplativo.

(Stil.kurir.rs)

Danas objavljeno

EMA: Vakcine ne izazivaju komplikacije kod trudnica

Vanja A

Ljut je ali pomaže kod prehlada, jača memoriju i imunitet

Vanja A

Pileća džigerica u suvom vratu

Vanja A

Ostavite komentar